31 березня 2020, 11:25
За три тижні, 19 квітня, до наших осель завітає найголовніше християнське свято — Світле Воскресіння Христове або Великдень. Напередодні корисним буде дізнатися більше про традиції святкування на Слобожанщині.
Наші пращури, слобожани, зазвичай починали готуватися до Великодня заздалегідь. Зокрема, виготовляти обрядові великодні яйця — писанки (зазвичай декоровані традиційними символами та узорами за допомогою воску й барвників) та крапанки (з однотонним фоном, на який гарячим воском нанесені плями, смужки, цяточки). Яйца були яскравою оздобою кошика з харчами, який несли святити до церкви на Великдень.
Стародавні крапанки мали в основі не більше трьох колірних поєднань. Слобожанські майстрині найчастіше використовували «кольори землеробства» — чорний, жовтий, оливковий, брунатний і зелений.
Фарби, якими у давнину забарвлювали писанки, були природного походження. Наприклад, найбільш розповсюджений червоний колір отримували з настою звіробою. А жовтий виготовляли з гречаної соломи або кори яблуні-дички, яку відварювали і настоювали (таку фарбу називали «яблінкою» або «жовтилом»). Бурий колір добували з гречаної полови. Зелений — з полови конопляного насіння. Чорний — з лушпиння соняшника. А брунатний — з лушпиння цибулі або з настою дубової кори, а також з кори вільхи.
Нагадуємо, що із 13 березня до 24 квітня через світову пандемію коронавірусу музей закритий на карантин, а усі, масові заходи та факультативи, які мали відбутися в цей період, — зокрема, майстер-клас із писанкарства, — будуть перенесені. Про нові дати буде повідомлено додатково.