Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія однієї фронтової фотографії

7 травня 2020, 21:36


У Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова зберігається багато артефактів часів Другої світової війни. Серед них є фотографії, які солдати і офіцери Червоної Армії робили на фронті, а потім відправляли їх рідним у тил. На одній з них зображений харків’янин Костянтин Миколайович Курячий.

Фотографія була зроблена на фронті 16 серпня 1942 р. Зі старого чорно-білого знімку на нас дивиться досить молодий чоловік — тоді йому було 32 роки. Втім, водночас помітно, що молоде обличчя Костянтина Курячого вже емоційно зазнало впливу війни.



Цікаво, що на той момент Костянтин Миколайович служив у козацькому полку Червоної Армії, тому на фото він одягнений в козацьку форму — казакін, а на голові у нього шапка-кубанка.

Якщо уважно придивитися до стоячого коміру його казакіна, можна побачити петлиці, на кожну з яких закріплені три квадрати. Тоді три квадрати у петлицях носили старші лейтенанти. Після того, як в Червоній Армії запровадять погони, старші лейтенанти будуть носити три маленькі зірки на кожному з погонів.

Також, якщо ще раз подивитися на петлиці Костянтина Курячого, можна побачити, що біля трьох квадратів закріплена емблема у вигляді двох перехрещених артилерійських стволів. Такі емблеми носили артилеристи. Хоча Костянтин Миколайович й служив у козацькому полку, він був командиром артилерійської батареї.

Крім того, на формі добре помітно орден Червоного Прапора. Цим орденом Костянтин Курячий був нагороджений ще за бої на початку липня 1941 р., коли служив командиром взводу артилерії 379 артилерійського полку.

На зворотному боці фотографії є напис простим олівцем, який зробив сам Костянтин Миколайович на пам’ять дружині і дітям. У багатьох листах додому він писав вірші. На зворотному боці цієї фотографії також є поетичні рядки:

«Нынче вечер выпал теплый звездный
Через час мы начинаем бой
Бой жесток.
Но рано или поздно
Все же мы увидимся с тобой».



На жаль, Костятин Миколайович Курячий загинув 15 лютого 1943 р. в боях за село Меліховка Нововодолазького району Харківської області. Перед загибеллю капітан Курячий проявив особливе геройство, знищив велику кількість техніки і живої сили супротивника. За це він посмертно був удостоєний звання Героя Радянського Союзу.