Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія одного експонату. Диск для музичної скриньки

2 березня 2021, 20:09


Сьогодні у рубриці «Історія одного експонату» розповідаємо про дійсно незвичайну річ — диск для музичної скриньки початку ХХ ст., виготовлений у німецькому Лейпцигу. Диск сягав 50 см у диаметрі, тож «плеєр», на якому його програвали, був досить великим.

Першу музичну скриньку винайшов годинниковий майстер Антуан Фавр ще у 1796 р. У другій половині ХIХ ст. широке розповсюдження отримали музичні скриньки німецьких фірм Polyphon та Symphonion. Їх розмір варіювався від невеликих скриньок до музичних шаф.

Музична скринька відтворювала звук з металевого диску із перфорацією, на якому були спеціальні кілки. Працював механізм наступним чином: гребінка потрапляла в перфорацію, зачіпала металевий кілок і відтворювала звук. Металеві диски були винайдені у 80-х роках ХIХ ст. німецьким інженером Паулем Лохманом.

На диску записаний вальс «Wiener Blut» («Віденська кров»). Автором цього музичного твору є відомий австрійський композитор Йоганн Батіст Штраус ІІ (син Йоганна Штрауса старшого), який визнаний у світі «королем вальсу». Написаний «Wiener Blut» був у 1873 р.





Наживо побачити експонат можна на новій виставці «Фонограма. До історії звукозапису» на першому поверсі Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова.

Юлія Стаднік