Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Лист Тома Стаффорда Олексію Леонову

15 липня 2020, 20:02


17 липня 1975 р. відбулась грандіозна подія — вперше в історії освоєння космосу з’єднались два кораблі, радянський «Союз» та американський «Аполлон». Радянським кораблем командував Олексій Леонов, американським Томас Стаффорд. Ця подія також відома як «рукостискання у космосі», оскільки після стиковки кораблів, їхні командири потиснули один одному руки.

На честь 45-ї річниці стикування «Союзу» з «Аполлоном» у рубриці «Історія одного експонату» розповімо цікаві деталі цієї події та розглянемо унікальний артефакт, пов’язаний з радянським та американським космонавтами.

Підготовка до «рукостискання у космосі» розпочалась ще у 1972 р., коли між Радянським Союзом та Сполученими Штатами була затверджена спеціальна програма майбутньої стиковки «Союза» та «Аполлона». Ця ідея була вперше висловлена двома роками раніше. Тоді директор Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (НАСА) Томас Пейн написав лист президенту Академії наук СРСР Мстиславу Кєлдишу, в якому вперше запропонував втілити у життя стиковку двох космічних кораблів.

Цікавим видається той факт, що для здійснення стиковки у космосі були розроблені спеціальні модифікації кораблів. Наприклад, радянський корабель «Союз» виготовили у двомісному варіанті і він отримав панелі сонячних батарей. Американські та радянські космонавти готувались до польоту разом — як в США, так і в СРСР.

Також цікаво те, що системи життєзабезпечення у двох кораблів відрізнялись, що ускладнювало їхню стиковку. На американському кораблі космонавти дихали киснем з низьким тиском, а на радянському тиск був аналогічний земному. Для вирішення цієї проблеми був створений спеціальний перехідний відсік між космічними кораблями. Крім того, для радянських космонавтів розробили нові костюми, які були безпечними в атмосфері «Аполлона».

До екіпажу американського корабля входили три космонавти: Томас Стаффорд (командир), Венс Бранд та Дональд Слейтон. Екіпаж радянського складався з двох осіб: Олексія Леонова (командир) та Валерія Кубасова.

Політ розпочався 15 липня 1975 р., коли два кораблі стартували з космодромів на зустріч один одному. 17 липня 1975 р. о 19:12 відбулася стиковка «Союзу» з «Аполлоном». Коли минуло три години, після відкриття люків двох кораблів, Стаффорд і Леонов символічно потиснули один одному руки.



Під час польоту відбулось чотири переходи екіпажів між кораблями. 19 липня 1975 р. кораблі розстикувались.

Дружба між Олексієм Леоновим і Томасом Стаффордом виникла ще в 1971 р., коли американський астронавт відвідав Радянський Союз. Після спільного польоту 1975 р. вона стала ще міцнішою.

У Харківському історичному музеї імені М. Ф. Сумцова зберігається лист Томаса Стаффорда, адресований Олексію Леонову. Він надрукований на друкарській машинці 22 березня 1977 р. У листі Стаффорд дякує Леонову за відправлену новорічну листівку і подарунок — пляшку горілки з перцем. Такі побутові подробиці взаємостосунків двох відомих космонавтів представляють інтерес для істориків.

Лист можна побачити на експозиції «Від відбудови до перебудови», його подарував музею сам Олексій Леонов.



Дружба між космонавтами із різних країн була настільки міцною, що один з внуків Стаффорда, за наполяганням діда, був названий Олексієм — на честь Леонова.

Останній рік життя Олексій Леонов нездужав і Томас Стаффорд приїжджав навідати давнього друга. Під час останньої зустрічі Леонов сказав Стаффорду: «Ти мій брат, я люблю тебе».

11 жовтня 2019 р. серце Олексія Архиповича Леонова перестало битись. На похоронах 89-річний Томас Стаффорд сказав перед труною друга: «Я тебе ніколи не забуду».