Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія одного експонату. Маловідома фотографія письменника Сергія Борзенка

2 липня 2020, 21:50


У цей день, 3 липня 1909 р., у Харкові народився майбутній письменник та герой Другої світової війни Сергій Олександрович Борзенко. У Харківському історичному музеї імені М. Ф. Сумцова зберігається низка експонатів, пов’язаних з його ім’ям. Сьогодні, на честь цієї дати, у рубриці «Історія одного експонату» ми розкажемо про один із них, а заодно познайомимось ближче з неординарною постаттю Сергія Олександровича.

Перші дитячі роки малого Сергія Борзенка минули в Харкові. Коли хлопчикові було п’ять років, він з батьком переїхав до Нікополя на Дніпропетровщину. У 1922 р. знову повернувся до рідного Харкова, де закінчив сім класів школи, а з 1925 р. почав навчатись в школі фабрично-заводського учнівства при Харківських трамвайних майстернях. Саме під час навчання у школі ФЗУ почав писати і друкувати у місцевих виданнях свої перші вірші та оповідання.

Навчання у школі ФЗУ дало Сергію Борзенку можливість оволодіти професією електромонтера. У 1927 р. він почав працювати у Харківському трамвайному депо майстром-електриком і слюсарем, за п’ять років — у харківській газеті «Вісті». З 1933 р. працював у Краматорську, готуючи до видання книгу «Історія краматорських заводів».

У 1935 р. Сергій Борзенко повернувся у Харків і знову влаштувався у трамвайне депо майстром-електриком. Втім, вже наступного року знову виїхав у Краматорськ та рік пропрацював там в газеті «Краматорська правда». З 1937 по 1941 рр. знову мешкав у Харкові та працював у кількох газетах.

Коли в червні 1941 р. нацистська Німеччина напала на Радянський Союз, Сергія Борзенка призвали на службу в Червону Армію фронтовим кореспондентом. Але він був не тільки виконував цю роботу, а й безпосередньо брав участь у боях підрозділів, до яких його відрядили. Саме тому його фронтові кореспонденції відрізнялись непідробним реалізмом. Особливо Сергій Олександрович Борзенко відзначився 1 листопада 1943 р., коли разом з бійцями 318-ї стрілецької дивізії одним із перших висадився на Керченському півострові.

Німці не хотіли віддавати Крим, тому запекло контратакували радянські підрозділи. Багато офіцерів дивізії були поранені або загинули в результаті морського десанту на Керченський півострів. У цій ситуації Сергій Борзенко, як офіцер, взяв командування одним із підрозділів дивізії на себе і досяг значного успіху. За проявлений героїзм у цій військовій операції Сергій Олександрович Борзенко був удостоєний звання Героя Радянського Союзу.

Війну з німцями Сергій Олександрович закінчив у Берліні, але й після війни продовжив працювати військовим кореспондентом. За своє життя Сергій Борзенко написав кілька книг, в основному на військову тематику. Помер уславлений воїн і письменник у 1972 р.

У Харківському історичному музеї імені М. Ф. Сумцова зберігається маловідома фотографія Сергія Олександровича Борзенка, яка була зроблена влітку 1931 р., коли він ще працював слюсарем у Харківському трамвайному депо. На цьому знімку ми бачимо профільне зображення молодого 22-річного Сергія Борзенка, який одягнений не у робітничий одяг, а у вишукану білу сорочку з краваткою та піджак.



У музеї є ще інші експонати, пов’язані з життям Сергія Олександровича Борзенка, але про них ми розповімо наступного разу.