Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія одного експонату. Мініатюрний танк дивізії СС

30 червня 2020, 21:25


Фонди Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова містять багато екземплярів колишньої реальної зброї, що перетворилась на експонати: від кинджалів і рушниць, до танків Першої і Другої світових війн на площі Конституції. Нерідко в наших вітринах можна побачити також модельовані копії важкої техніки.

Одним із найцікавіших експонатів цієї низки є мініатюрна діорама, створена моделістом Дмитром Вороновим наприкінці 2019 року. Саме про неї розкажемо сьогодні в рубриці «Історія одного експонату».

Ця діарама відтворює реальний епізод боїв за Харків весною 1943 року, зокрема важкий танк «PzKpfw VI Tiger», що знаходився у складі дивізії СС «Лейбштандарт СС Адольф Гітлер» та приймав участь у боях на вулицях нашого міста.







Відомо, що панцерник був підбитий радянським танком «КВ» прямим влучанням у башту 11 березня 1943 року. На фото нижче можна бачити, як уже пошкоджена машина прямує до ремонту, щоб повернутись на поле битви пізніше, можливо встигнувши до знаменитої Курської битви.



Втім, весняна битва за Харків закінчилась вимушеним відступом радянських військ і поновленням німецької окупації нашого міста. Звільнення довелось чекати ще майже пів року.

Остаточне визволення Харкова відбулось 23 серпня 1943 року. Наживо роздивитись діораму можна у музейній експозиції «Велич подвигу народного».