Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія одного експонату. Портсигар «Ілля Муромець і Соловей-розбійник»

26 квітня 2021, 14:07


Колекція Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова дуже велика і складається з багатьох цікавих музейних предметів. Нещодавно ми розповідали про трофейний австрійський портсигар з запальничкою. Сьогодні в рубриці «Історія одного експонату» мова піде про ще один цікавий портсигар, виготовлений у Російській імперії на початку ХХ ст.



Портсигари у ХІХ — початку ХХ ст. славилися своїм орнаментом, особливо зображенням богатирів.

Над виготовленням таких портсигарів працювали приватні ювеліри з різних куточків Російської імперії. Особливо цінними вважалися вироби з золота або срібла. Ювеліри при цьому, як правило, працювали на приватних фабриках. Після виготовлення дорогоцінних портсигарів предмет обов’язково отримував відповідне клеймо, де зазначали пробу металу, місце апробації та позначку у вигляді голови жінки, що вказувала на дорогоцінний метал.

Оформлення клейма (ромб або овал) теж мало значення, оскільки вказувало на конкретний дорогоцінний метал. Разом із клеймом пробірного управління знаходилося і клеймо виробника.

Якщо портсигар виготовляли зі срібла, він, як правил, мав чорний колір. Техніка чорніння дуже розповсюджена на виробах зі срібла, оскільки цей метал, у присутності вологи, реагує зі слідами сірководню, що залишає чорні сліди. Щоб запобігти цьому, срібло заздалегідь вкривають плівкою окислів.

Портсигар з колекції Харківського історичного музею виготовлений з металу сріблястого кольору (срібло) з використанням техніки чорніння. Має на лицьовій стулці зображення сцену бою Іллі Муромця та Солов’я-розбійника.



На внутрішній стороні портсигар має два клейма. Одне — з зображенням голови жінки. Праворуч — цифрова позначка «84» (проба срібла за золотниковою системою), ліворуч — грецька літера «дельта» (вказує на місце апробації — московське окружне пробірне управління). Таке пробірне клеймо використовували на початку ХХ ст.





Ліворуч від пробірного клейма знаходиться клеймо з зображенням літер «С.Ф», що вказує на ювеліра. Виготовив портсигар московський ювелір Сергій Фролов, який працював на московській приватній ювелірній фабриці у 1899-1915 рр. Саме за допомогою клейм на портсигарі вдалося його атрибутувати.

Зараз цей портсигар зараз знаходиться у фондах музею, але має всі шанси потрапити на чергову експозицію нашого музею.

Станіслав Сологуб