Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Христина Алчевська, гувернантки родини Бекетових та інші цікаві фотографії жінок з колекції музею

7 березня 2021, 10:28


8 березня далекого 1857 р. текстильниці Нью-Йорка пройшли маршем, протестуючи проти низьких заробітних плат та умов праці для жінок.

Саме ця подія стала історичним приводом до запровадження святкування з 1910 р. Міжнародного жіночого дня. З 1966 р. і дотепер Міжнародний жіночий день — не робочий.

У Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова зберігається багато фотографій жінок різних епох. До Міжнародного жіночого дня покажемо кілька цікавих знімків із нашої колекції.

Христина Алчевська



Христина Данилівна Журавльова народилась у Борзні на Чернігівщині в 1841 р. Після одруження з відомим промисловцем Олексієм Кириловичем Алчевським взяла прізвище чоловіка і надалі стала відомою як Христина Данилівна Алчевська.

У 1862 р. заснувала у Харкові жіночу недільну школу. Навчання проводилось безкоштовно, на відміну від інших шкіл. Цей навчальний заклад проіснував понад 50 років і став зразковим для подібних шкіл у тодішній Російській імперії.

На одному зі знімків з колекції музею ми можемо побачити фотопортрет Христини Данилівни у зрілому віці.

Гувернантки родини Бекетових



Більшість харків’ян знають про видатного архітектора Олексія Миколайовича Бекетова, на честь якого навіть названа одна зі станцій харківського метрополітену.

В колекції Харківського історичного музею зберігається досить багато родинних фотографій Бекетових. Серед них є й фото двох гувернанток: Шарлоти та Люсі. Вони були сестрами, які приїхали з Франції працювати в родині Бекетових.

Діти любили Шарлоту, а от Люсі вважали злою, про що свідчить напис на зворотному боці фото.

Валентина Гризодубова



27 квітня 1909 р. у Харкові, у родині бідного дворянина, народилась Валентина Степанівна Гризодубова. У 1938 р. вона стала першою жінкою Героєм Радянського Союзу за рекордний авіапереліт Москва-Далекий Схід.

У Харківському історичному музеї зберігається багато цікавих експонатів, пов’язаних з життям Валентини Степанівни. Серед них фотографія знаменитої авіаторки в льотному костюмі після приземлення.

Клавдія Бакуліна



Одна з вулиць Харкова названа на честь Героя Радянського Союзу, керівника харківського підпілля 1941-1942 років, Івана Івановича Бакуліна.

В Харківському історичному музеї зберігається багато експонатів, пов’язаних з життям славетного підпільника. Серед них фотографії його дружини Клавдії Іванівни Бакуліної. Саме їй він писав у одному з листів, незадовго до окупації Харкова: «Надеюсь, что разыщем в свое время друг друга и снова заживем вместе».

На жаль, цьому не судилось статись, бо Іван Бакулін загинув після арешту нацистами, але Клавдія Іванівна берегла про нього пам’ять і після війни передала багато експонатів до Харківського історичного музею.

Марія Шкарлетова



Під час війни з нацистською Німеччиною велика кількість жінок служила в Червоній Армії в якості санітарних інструкторів. Серед них була і мешканка Харківської області Марія Шкарлетова.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 березня 1945 р. за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецькими загарбниками та виявлені при цьому відвагу і героїзм, гвардії старшині Шкарлетовій Марії Савеліївні присвоєне звання Героя Радянського Союзу.

В колекції Харківського історичного музею зберігається кілька знімків Марії Шкарлетової. Серед них її фото у військовій формі з орденами і медалями.

Богдан Івченко