Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Художні роботи Петра Левченка в Харківському історичному музеї

12 липня 2021, 08:44


11 липня 165 років тому в Харкові народився художник Петро Олексійович Левченко. У річницю його народження розповідаємо цікаві факти про його життя та творчість.

Петро Левченко народився 11 липня 1856 р. в Харкові в заможній купецькій родині. Ще у шкільні роки малий Петро захопився малюванням, став навчатись художньому мистецтву у Харківській міській гімназії під керівництвом відомого живописця Дмитра Безперчого.

У 1878 р. Левченко переїхав з Харкова у Санкт-Петербург для навчання в Академії мистецтв на правах вільного слухача. Такий життєвий вибір Петра засмутив його батька, який бачив сина продовжувачем сімейної торгової справи. У 1883 р. повернувся з Петербургу до Харкова, де почав викладати у міській школі малювання.

Серед пейзажних художніх робіт Левченка переважно домінує рідна йому Слобожанщина у різних її куточках і порах року. В Харківському історичному музеї в експозиції «Калейдоскоп музейних скарбів» уважний відвідувач може помітити невеликі художні роботи Петра Левченка: «Млин» і «Змієвська церква».



Млин




Змієвська церква

Також художник любив зображувати різноманітні інтер’єри. В експозиції «Калейдоскоп музейних скарбів» відвідувачі можуть побачити дві його інтер’єрні роботи: «Вітальня» і «Божниця».


Вітальня



Божниця

Творчість не принесла художнику багатства і слави за життя. Він помер у Харкові 27 січня 1917 р. у бідності, невизнаний і забутий.

У 1919 р. була організована виставка художніх робіт Левченка, де було представлено більше 700 полотен, які показали справжній масштаб творчої натури майстра і зробили його більш відомим для широкого загалу поціновувачів живопису.

Богдан Івченко