Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Книга «Родные отголоски. Малорусская жизнь и природа» в фондах бібліотеки музею

16 грудня 2021, 21:37


Сьогодні розповімо про цікаве та красиве видання, яке є в бібліотеці Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова. Це збірник віршів «Родные отголоски», який склав Петро Миколайович Полевой — літературознавець, редактор та перекладач. Книга вийшла 140 років тому, в 1881 р., у видавництві Маврикія Осиповича Вольфа.

Маврикій Вольф — видатний книгар, видавець, просвітитель, якого сучасники називали «першим російським книжковим мільйонером». В його видавництві виходила різноманітна література: науково-популярні праці, науково-популярні книжки, художня та дитяча література, серійні видання. Сучасне на ті часи обладнання дозволило йому розпочати серійне видання книжкових подарункових видань — розкішних фоліантів.

Книга «Родные отголоски» — це чудово оформлене подарункове видання із золотим та кольоровим тисненням на обкладинці.





Книга складається з чотирьох розділів: «Степ», «Село», «Хутір» та містить вірші Тараса Шевченка, Афанасія Фета, Олександра Пушкіна, Олексія Толстого, Дмитра Минаєва, Льва Мея, присвячені історії та побуту України.





У виданні багато ілюстративних, рослинних та алегоричних заставок, мініатюр, кінцівок та ініціалів, які виконані в техніці торцової ксилографії відомим бельгійським гравером Адольфом Паннемакером за малюнками Миколи Миколайовича Каразіна— художника-графіка, ілюстратора та письменника, онука засновника Харківського університету Василя Назаровича Каразіна.

Всього у книзі 98 малюнків, які вирізняються вишуканістю та тонкою роботою художника.





Це видання вважається одним із визначних зразків книжкового мистецтва ХІХ століття.

Антоніна Голеніщева