Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Космічні уявлення населення бронзової доби втілені в глині

27 квітня 2015, 08:31




Подорожуючи експозиційною залою Харківського історичного музею, що присвячена найдавнішій історії людства, не можна не звернути увагу на артефакти значущого хронологічного періоду для історії України — доби бронзи. Серед них окремо зупинимося на старожитностях однієї з найзагадковіших людських спільнот бронзового віку.

Племена катакомбної культурно-історичної спільноти в XXV — XX ст. до н.е. займають значну територію від Волги на сході до нижнього Дунаю на заході. Назва «катакомбна» походить від особливостей поховальної традиції — поховання у підземних камерах катакомбах. Основним заняттям цього населення було рухливе скотарство, тому серед археологічних пам’яток археологам трапляються в основному поховання під земляними курганними насипами, та дуже рідко поселення.

Велике значення катакомбні племена надавали поховальним ритуалам, та саме для них іноді спеціально створювався посуд, зроблений з глини з подрібненими кістками та особливими мінеральними домішками.

Весь керамічний посуд доби бронзи ліпний, виготовлений без застосування гончарного кола. Однак, вражає різноманітність орнаментації посуду катакомбної культури, яка зазвичай вкриває всю поверхню посудини. Це гребінчастий штамп, відбитки шнура, наліпний пружок, відбитки круглої палички, прокреслені лінії. Серед мотивів декору представлені: трикутники, горизонтальні лінії, фестони, так званий «ялинковий» орнамент, сітка і навіть антропоморфні зображення.

Багато дослідників вбачають в орнаментації кераміки катакомбної культури певну сакральну символіку. Археолог М.О. Чмихов вважає, що орнамент нанесений на поховальну кераміку має особливе смислове навантаження. Давні зображення кругів та спіралей є відображенням космічних уявлень давніх землеробів та скотарів про сонячне божество та таємничих рослинних начал, перетворюючих зерна в стеблі, що в свою чергу народжують нові зерна. Навіть корпус посудини у формі еліпса розглядається як символ Всесвіту. Покладена у могилу ритуальна кераміка з певним набором символів виступала в ролі орієнтира душі небіжчика до світу мертвих.



Побачити на власні очі зразки кераміки бронзової доби можна у експозиції історичного музею «На перехрестях століть. Археологія краю».