Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Леонард Гіршман, мистецтво офтальмології та фото з «автографом»

7 жовтня 2020, 18:21


Кожного року у другий четвер жовтня відзначається Всесвітній день захисту зору, а світова спільнота обговорює питання в галузі відновлення зору та профілактики сліпоти.

У 2020 році Всесвітній день зору припадає на 8 жовтня. На честь цієї дати ми продовжуємо згадувати «суперзірок» медицини початку XX століття.

Цього разу в рубриці «Історія одного експонату» мова піде про видатного лікаря і вченого-офтальмолога Леонарда Гіршмана та фото з його «автографом».

Історія розвитку очної медицини в Харкові тісно пов’язана з особою Леонарда Леопольдовича Гіршмана, на честь якого в місті названо вулицю та лікарню.



У фондах нашого музею зберігається меморіальний комплекс видатного лікаря та вченого-офтальмолога. Серед предметів особливий інтерес викликає фото, що було подароване Миколі Федоровичу Сумцову 3 травня 1912 р. На фото можна побачити дарчий напис — слова подяки Сумцову за його допомогу у справі будівництва лікарні.

Міська офтальмологічна лікарня, про яку йдеться, була відкрита 8 квітня 1912 р. Вона розташовувалась в Нагірному районі міста, зараз має назву «Міська клінічна лікарня № 14 ім. проф. Л.Л. Гіршмана».

Цікаво, що саме Гіршман започаткував у Харкові окулярну оптику.

Нижче можна побачити фото «з автографом» Гіршмана та «пенсне» — окуляри кінця ХІХ ст.



Декілька цікавих фактів:

— За переписом 1886 р. тільки в українських губерніях Російській імперії налічувалось 34 742 особи, що повністю втратили зір.

— Питанням інклюзії для цієї категорії громадян підіймалося вже з ХІХ ст. Наприклад, на кошти благодійників, відкривалися школи та бібліотеки для незрячих.

— Згадане вище пенсне трималося на носі металевою дужкою і було популярним у кінці ХІХ — на початку ХХ ст. А от знайомі нам окуляри з завушниками почали активно використовувати у 20-х роках ХХ ст.

Юлія Стаднік