Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Музейний архів. Справа Василя Бабенка — першовідкривача Салтівської археологічної культури

20 травня 2020, 15:02


Після закінчення карантину в Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова відкриється виставка, присвячена 120-річчю відкриття Салтівської археологічної культури. Не всі знають, що в музеї працював першовідкривач цієї культури — Василь Олексійович Бабенко.

Василь Бабенко народився у 1877 р. у Вовчанську. З 1897 р. після закінчення учительської семінарії став працювати народним вчителем у селі Верхній Салтів.



Саме у Верхньому Салтові у 1900 р. він здійснив своє найбільше археологічне відкриття — старовинне катакомбне поховання, що пізніше дозволило виділити окрему археологічну культуру, яка отримала назву Салтівської. Вивченню цієї культури Василь Олексійович присвятив все своє життя.

У архіві музею зберігається особова справа Василя Бабенка, яка є цінним джерелом з історії музею.





З документів, які зберігаються у справі, ми дізнаємось про те, що вчений був зарахований на роботу в Харківський історичний музей 9 серпня 1946 р. на посаду завідувача відділом.



Але за станом здоров’я Василь Бабенко не зміг довго працювати у нашому закладі і був звільнений за власним бажанням 15 березня 1947 р.



Помер відомий вчений в 1955 р.