Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Микола Трінклер. «Суперзірка» медичної науки

5 жовтня 2020, 06:40


Гордістю будь-якої музейної колекції є меморіальні комплекси відомих особистостей. У Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова зберігається багато предметів, що пов’язані з життям та діяльністю науковців, спортсменів чи артистів. Втім, світова пандемія звернула нашу увагу на інших «зірок», які щоденно рятують життя, але тільки нещодавно почали з’являтися на перших шпальтах ЗМІ, — лікарів.

5 жовтня відзначається Міжнародний день лікаря. Тому сьогодні розповідаємо про справжню «суперзірку» серед лікарів початку XX століття Миколу Петровича Трінклера.



Микола Трінклер був одним із найпопулярніших хірургів не лише Харкова, а й всього півдня Російської імперії. Саме він вперше провів у Харкові багато складних хірургічних операцій, зокрема пластичних. А також одним із перших почав застосовувати рентгенотерапію для лікування онкологічних хворих.

Народився Трінклер у 1859 р. в Санкт-Петербурзі. Початкову освіту здобув у приватній німецькій школі. Згодом разом із родиною переїхав до Сімферополя, закінчив там гімназію з золотою медаллю.

У 1878 р. вступив до Харківського університету на медичний факультет. Ще студентом йому доручили завідування клінічною лабораторією, що в ті роки було винятком з правил. Таким чином, його талант оцінив видатний вчений і широко відомий хірург В. Ф. Грубе, що очолював хірургічну клініку факультету.

Докторську дисертацію на тему «До хірургії поперечних переломів надколінка», вчений-медик захистив 31 травня 1898 р. Наступного року отримав ступінь доктора медицини.

Дисертацію Трінклер написав після 14 років наукової та практичної роботи. За спогадами Я. Я. Постоєва, аудиторія №1 «старого» університету (зараз УІПА), де відбувався захист, була переповнена: зібралися не тільки лікарі та знайомі Миколи Петровича, але і багато його пацієнтів. «Спокойно и уверенно взошел Николай Петрович на кафедру и так же спокойно отвечал своим официальным оппонентам. Бурными аплодисментами приветствовала публика нового доктора медицины после того, как декан объявил постановление факультета».

У 1906 р. Трінклер відкрив у Харкові приватну хірургічну лікарню на 75 ліжок. Це була клінічна установа, що відповідала новітнім науковим вимогам та згодом стала місцем показової хірургії для студентів і лікарів. Також свою приватну лікарню Трінклер зробив доступною для бідного населення міста, багато нужденних лікувалися у нього безкоштовно.

У Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова представлений оригінальний документ «Зошит для запису історії хвороб у лікарні М.П. Трінклера».





Також у фондах музею зберігається 10 фотографій, які у 50-60-х роках минулого століття передала дружина вченого Надія Вікторівна Трінклер.

Юлія Стаднік