Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Микола Дяченко. Маловідомий автор відомої книжки

30 квітня 2020, 18:52


У фондах Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова зберігається фото, на якому зображено імпозантного чоловіка у крислатому капелюсі. Це Микола Тимофійович Дяченко, автор низки відомих праць, присвячених харківській топоніміці. Зокрема, його монографія «З історії харківських вулиць і площ» є культовую для харківських гідів. Понад 20 років він працював у нашому музеї.

Перша монографія Миколи Дяченка під назвою «З історії харківських вулиць і площ» побачила світ у 1961 році.

У 1966 р. друком вийшов дещо змінений російськомовний варіант цієї монографії, який витримав декілька перевидань та був візитівкою харківського книжкового видавництва «Прапор» на різноманітних виставках. Для декількох поколінь харківських гідів, які проводять екскурсії вулицями нашого міста, ця книжка стала культовою. Але її автор не є настільки відомим.



Микола Дяченко народився 1 січня 1925 р. в с. Луганське Артемівського (нині — Бахмутського) району Донецької області. Середню освіту здобув у м. Дебальцеве. На посаді секретаря вузлового комітету комсомолу Північно-Донецької залізниці нагороджений званням «Почесний залізничник» за організацію в 1945 р. військових перевезень. Закінчив Харківський державний університет імені О.М. Горького в 1953 році.

З 1950 по 1960 р. працював в Харківському історичному музеї на посадах наукового співробітника, завідувача відділом, а в період з 1960 по 1971 р. — заступником директора музею з наукової роботи. У 1967 р., був нагороджений Міністерством культури СРСР знаком «За відмінну роботу».

В 1971 р. здобув ступінь кандидата історичних наук в Інституті мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М. Т. Рильського АН УРСР (м. Київ).

З 1972 по 1982 р. працював в Харківському державному інституті культури на кафедрі «Теорії та історії культурно-освітньої роботи».

З 1975 року — доцент, а у період з 1976 по 1982 р. обіймав посаду завідувача кафедрою.

Брав участь у створенні музеїв — «Молода Гвардія» в Краснодоні та Південної залізниці в Харкові. Працював у складі колективу авторів збірок «Українці» та «Історія міст і сіл Української РСР».

Помер 27 липня 1983 р. в Харкові, похований на 13-му міському цвинтарі.



Микола Дяченко був автором величезної кількості статей, присвячених історії Харкова та Слобожанщини, членом Республіканського правління і Президії правління обласної організації Товариства охорони пам’яток, історії та культури. Пам’ять про Миколу Дяченка досі живе в стінах нашого музею і за їх межами, коли за його книгами в черговий раз проводять екскурсію вулицями міста.