Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Салтівська культура, Туре Анре та міліметрівка

15 квітня 2020, 11:16


Цьогоріч археологічна спільнота України відзначає 120-річний ювілей відкриття Салтівської культури. Цій події, зокрема, буде присвячена спеціальна виставка, що незабаром відкриється в Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова. Історія дослідження епонімної (тобто тієї, що дала назву) пам’ятки Салтівської культури — декількох могильників та городища поблизу села Верхній Салтів Вовчанського району Харківщини зберігає чимало цікавих й часто маловідомих епізодів. Про один із них ми хочемо розповісти докладніше.

Археологічна наука, зокрема польова археологія, незважаючи на заглиблення у давнину, дуже чутлива до різноманітних технічних новацій. Зараз практично у кожній археологічній експедиції не є дивиною використання GPS-навігаторів та ноутбуків, квадрокоптерів та електронного оптичного обладнання тощо. Але попри широке залучення усіх цих новинок, ряд «помічників» археолога залишаються незмінними.



Так, головним знаряддям археолога була і залишається лопата, немов би підтверджуючи визначення археології відомим археологом Артемієм Арциховським як історії, озброєної лопатою. Такою саме незамінною річчю для археолога є міліметрівка — спеціальний папір з надрукованими на ньому клітинами. Жоден археолог не вийде «в поле», не поклавши в тубус згорнуті в рулон кілька листів міліметрівки, на який згодом нанесе план пам’ятки, креслення всіх виявлених об’єктів — жител і господарських споруд, поховань, стратиграфічний розріз розкопу тощо.



До чого тут Салтівська культура? Справа в тому, що міліметровий папір вперше застосував у 1912-му році саме на розкопках салтівського могильника на Харківщині видатний шведський археолог Туре Арне. Отже дослідження «археологічної перлини Слобожанщини» подарували науковцям засіб, який вони широко застосовують упродовж більш ніж століття по сьогодення.



Нагадуємо, що відкриття нової експозиції до 120-річчя з дня відкриття Салтівської культури відбудеться в музеї після карантину. Про дату відкриття буде повідомлено додатково.