Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Урок Закону Божого в школі, сніданок у дитячому комбінаті та інше. Цікаві дитячі фотографії різних епох з колекції музею

31 травня 2021, 15:27


1 червня у багатьох країнах відзначають Міжнародний день захисту дітей. Це свято було запроваджено в 1949 р. рішенням конгресу Міжнародної демократичної федерації жінок, вперше його відсвяткували 1 червня 1950 р.

Цікаво, що у світі відзначають ще й Всесвітній день дитини, який припадає на 20 листопада. Свято було запроваджене Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй у 1954 р. Але в Україні більш відомим став саме Міжнародний день захисту дітей, оскільки припадає на теплий перший день літа, а не на холодний кінець листопада.

В Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова зберігається багато дитячих фотографій різних епох. До Міжнародного дня захисту дітей ми покажемо кілька таких фото.

1. Урок Закону Божого в початковій школі

У дореволюційних навчальних закладах в обов’язкову шкільну програму були включені уроки Закону Божого. Цю учбову дисципліну, як правило, дітям викладав священнослужитель, якого називали у школі законовчителем.

На фотографії з фондового зібрання Харківського історичного музею ми бачимо саме священика у класній кімнаті, якого уважно слухають діти.



Після подій 1917 р. викладання Закону Божого було прибрано з обов’язкової шкільної програми, але могло вивчатись на факультативному рівні. Згодом, після проголошення в Радянському Союзі політики атеїстичного виховання, уроки Закону Божого були заборонені навіть як факультативи.

2. Заняття у школі Товариства взаємодопомоги трудящих жінок

Товариство взаємодопомоги трудящих жінок виникло в Харкові на початку ХХ ст., ініціатором його створення була Анастасія Михайлівна Кроміна.

У діяльності товариства одне з провідних місць займала педагогічна робота. У 1904 р. при Товаристві взаємодопомоги трудящих жінок була відкрита школа, навчання в ній було безкоштовне.

У 1907 р. школа була реорганізована в гімназію для хлопчиків і дівчаток, але навчання вже було платним, у старших класах воно було досить дорогим. Головою педагогічної ради гімназії було обрано професора В.М. Арнольді, який займав цю посаду до закриття цього навчального закладу в 1919 р.




3. Сніданок у дитячому комбінаті №339 в районі Селекційної станції Харкова

Перші прообрази дитячих садків з’явились у XIX ст. У Радянському Союзі були гарантовані безоплатна освіта і виховання дітей дошкільного віку.

На одній з фотографій, що зберігається в Харківському історичному музеї, можна побачити сніданок у дитячому комбінаті № 339 в районі Селекційної станції Харкова. Цей район міста почав забудовуватись у 1957 р. на території колишніх полів Харківської селекційної станції. У наш час цей житловий район більш відомий під назвою «Нові Будинки» (рос. «Новые Дома»).



4. Піонери вітають делегатів 22-го з’їзду Комуністичної партії України

У 1922 р. була створена радянська піонерська організація, яка була організована за зразком скаутського руху. У піонерську організацію приймали дітей з дев’яти років. Формально прийом здійснювався на добровільних засадах, але у 1950–1980-х майже всі школярі після досягнення відповідного віку були в піонерському русі.

Піонерська організації ставила за мету виховання дітей у дусі комуністичної ідеології, тому деяких піонерів навіть залучали на з’їзди Комуністичної партії України, де вони виступали з вітальними словами до делегатів з’їзду.

На одному з фото, що зберігається у Харківському історичному музеї, ми бачимо піонерів на 22-му з’їзду Комуністичної партії України в 1961 р.



5. Комсомольці оглядають нову експозицію Харківського історичного музею

У 1918 р. була створена радянська комсомольська організація. Комсомольський рух завжди перебував під контролем комуністичної партії. В організацію приймали молодь від 14 років.

У 1960-1980-ті, після досягнення відповідного віку, майже всі молоді люди Радянського Союзу ставали комсомольцями. Головним завдання організації була боротьба за проведення політики Комуністичної партії серед молоді.

Ідеологічному вихованню комсомольців приділяли особливу увагу. Наприклад, їх приводили до музеїв на виставки про історію комуністичної партії. На одному з фото, що зберігається в Харківському історичному музеї, ми можемо побачити комсомольців, які оглядають нову експозицію.



Богдан Івченко