Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Твори Миколи Федоровича Сумцова в фондах бібліотеки музею

13 квітня 2021, 08:19


Микола Федорович Сумцов — видатний український етнограф, літературознавець та громадський діяч. Він залишив багату творчу спадщину, яка має велике значення для вивчення історії і культури України.

В квітні, на честь Дня народження Миколи Федоровича, музей щорічно проводить Сумцовські читання. Саме тому музейна бібліотека музею пропонує вам ознайомитись із деякими працями видатного вченого, що зберігаються в її фондах.



Головною темою досліджень Миколи Федоровича Сумцова була українська етнографія та фольклор. У 1885 р. в якості дисертації він захистив працю «Хлеб в обрядах и песнях». Цією роботою Сумцов розпочав комплексне дослідження символіки хліба у святах та обрядах українців. Зокрема, прагнув розглянути обрядове використання хліба в різноманітних його проявах та застосуваннях.



Малою енциклопедією Слобожанщини вважають працю Сумцова «Слобожане. Історико-етнографічна розвідка». Х., 1918. В ній автор провів ґрунтовне дослідження історії заселення краю, матеріальної та духовної культури населення регіону, його соціальної структури.



Серед видань етнографічного змісту бібліотека має також праці Миколи Федоровича Сумцова: «Очерки народного быта: (Из этнографической экскурсии 1901 г. по Ахтырскому уезду Харьковской губернии)». Х., 1902 та «Этнографический очерк Харьковской губернии». Х., 1918.





Микола Федорович звернув увагу дослідників на необхідність наукового вивчення коломийок, колядок, щедрівок, приказок. Він вивчав апокрифи та релігійні оповідання, заговори та легенди. Апокрифічні оповіді — це твори середньовічної літератури, які розробляли релігійну, насамперед, біблійну тематику. В дослідженні Сумцова вони вперше зібрані і ретельно проаналізовані.

Бібліотека Харківського історичнного музею зберігає наступні його праці: «Жаба и лягушка в народных поверьях и сказаниях». Х., 1897; «Личные обереги от сглаза». Х., 1897; «Опыт исторического изучения малорусских пословиц». Х., 1897; «Пожелания и проклятия (Преимущественно Малорусские)». Х., 1896. Заслуговує уваги робота Сумцова «Очерки истории южно-русских апокрифических сказаний и песен». К., 1888.



Також Сумцов започаткував українське літературознавство. Наукова спадщина вченого в галузі історії літератури охоплює нариси, дослідження, портрети. Так у збірці «Из украинской старины». Х., 1905. він розглянув творчість Івана Котляревського, Григорія Квітки-Основ’яненка, Івана Манжури, Яківа Щоголева, Тараса Шевченка.



Всього бібліотека музею дбайливо зберігає 360 праць Миколи Федоровича Сумцова: монографії, статті, рецензії, огляди. В 2017 р. ці роботи перенесли на електронні носії, наразі з ними можна ознайомитись на сайті музею.

Антоніна Голеніщева