Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Анонси

Традиції слобожанського тістотворення: обрядові і повсякденні вироби з тіста

 Початок: 15.03.2015, 12:00

 Місце: актова зала


В житті українців Хліб завжди займав особливе місце.
Впродовж віків склалися своєрідні традиції випікання хлібів і хлібних виробів. Зокрема у слобожан, що мешкають у благодатному «хлібному» краї, віддавна витворилася своєособлива тістотворча культура. Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні тістотворчих традицій нашого краю, символізму хлібних виробів.
Оскільки хліб супроводжував наших предків упродовж всього ЖИТТЯ — від народження до останньої межі, то до кожного родинного чи календарного свята/події в нашому регіоні випікали особливі його види.
Відвідавши наш захід, Ви ознайомитеся із забутими технологією і рецептурою приготування слобожанських весільних короваїв, дивнів, верчів, шишок, медяників... а також «жайворонків», «різдвяного печива»... колись знаменитих, на усіх харківських і не тільки ярмарках, боромлянських бубликів, а ще слащонів, книшів....
Планується також обговореня докторської дисертації «Хліб в обрядах і піснях» відомого етнографа Миколи Федоровича Сумцова, написаної з метою дослідження обрядового використання хліба в різних його виявах, пов’язані з ним пісні і визначення його релігійно-міфічного і побутово-юридичного значення.
Наприкінці Вам буде запропоновано майстер-клас із виготовлення традиційних весняних жайворонків із тіста, якими колись наші прадідусі-прабабусі закликали ВЕСНУ.