Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

«Харків. Театр. Завжди». У музеї відкрито виставку, присвячену харківським театрам

 5 грудня 2017, 14:15


З 5 грудня 2017 р. у фойє Харківського історичного музею працює виставка «Харків. Театр. Завжди». Виставка присвячена історії та сьогоденню харківських театрів.
Театральні традиції Харкова сягають ще XVIII ст. Перший театр у нашому місті відкрився ще у 1786 році. І вже понад 200 років наше місто по праву вважається одним з найважливіших театральних центрів України.
З Харковом тісно пов’язане життя видатних письменників – засновників української драматургії Г.Ф. Квітки-Основ’яненка та М.Л. Кропивницького. На харківський сцені у різні часи виступали М. Щепкін, М. Заньковецкая, М. Садовский, О. Полевицька, А. Бучма, М. Крушельницький, Н. Ужвій, Ф. Шаляпін і М. Баттістіні, А.Нежданова и Л. Собінов, Н. Забела-Врубель, І. Алчевський тощо. Саме в нашому місті у 1918 році був відкритий перший єврейський театр, а у 1920 році – перший в Україні дитячий театр (Театр казки). З 1926 по 1933 рр. в Харкові працював видатний український режисер-новатор Л.Курбас.
Сьогодні у Харкові працює 21 театральний колектив. Пройшовши більш ніж два сторіччя, харківський театр продовжує збирати повні зали. Він змушує людей сміятися і плакати, дивуватися і вірити, приходити сюди знову і знову…

На виставці представлені афіші і програми театрів Харкова ХІХ – початку ХХ ст., поштові листівки початку минулого сторіччя, фотографії вистав від 30-х років ХХ ст. до сьогодення, ескізи сценічних костюмів, макет декорації до вистави тощо.

Перегляд цієї виставки безкоштовний.