Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Коштовні прикраси та інші знахідки археологів музею. Опубліковані підсумки польового сезону 2018 року

 17 квітня 2020, 10:54


Побачив світ щорічник «Археологічні дослідження в Україні 2018», підготовлений до друку Польовим комітетом Інституту археології Національної академії України. Видання містить інформаційні повідомлення про роботу археологічних експедицій в Україні в польовому сезоні 2018 року. Зокрема — про роботу трьох експедицій Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова й чисельні знахідки археологів.

У цьому сезоні 2018 року спільна експедиція Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова та історичного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна під керівництвом завідувача відділу археології музею Віктора Аксьонова проводила роботи на четвертій ділянці ранньосередньовічного катакомбного могильника поблизу села Верхній Салтів Вовчанського району Харківщини. Досліджено було чотири катакомби, одна поховальна камера катакомби, дромос якої виявлено та розкопано ще у 2015 році. Також розкопані три дромоси катакомб, в яких не були зроблені поховальні камери.

Зусиллями співробітників відділу археології музею ця експедиція продовжила роботи на Нетайлівському могильнику Салтівської культури. Було розкопано три поховання у ґрунтових ямах, а на обох пам’ятках виявлено численний інвентар, у тому числі коштовні прикраси.

Ознайомитися з цінними знахідками можна буде на виставці, присвяченій 120-річчю відкриття Салтівської культури, що відкриється в музеї після закінченню карантину.

Пізньопалеолітична експедиція музею під керівництвом археолога Ірини Сніжко продовжила розкопки стоянки давнього кам’яного віку біля села Кам’янка Ізюмського району Харківської області. Загальна площа розкопу цього року склала 18 квадратних метрів. Серед знахідок можна відзначити серію виробів із вторинною обробкою, а саме фрагмент мікропластинки з притупленим краєм, черешок наконечника з виїмкою, виїмчасте знаряддя на масивному напівпервинному відщепі та різець кутовий на трискатній пластинці. Також шурфування мису дозволило виявити нову перспективну ділянку стоянки, дослідження якої буде продовжено у наступні польові сезони.

Найбільш яскраві знахідки, знайдені на стоянці біля села Кам’янка протягом 15 років дослідження, репрезентовані у вітрині, присвяченій давній кам’яній добі в експозиції «Слобожани», що була відкрита до 100-річчя музею.

Зі статтями збірника, що висвітлюють роботу археологічних експедицій музею, можна ознайомитися на нашому сайті в розділі «Вивчати».