Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Нова виставка «Алани, Болгари, Хозари?» розпочала роботу

 16 вересня 2020, 06:02


У вівторок, 15 червня, в Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова відбулось урочисте відкриття нової виставки «Алани, Болгари, Хозари?». Церемонія відкриття пройшла в обмеженому форматі через карантинні обмеження. Відсьогодні виставка доступна для відвідувачів.

Виставка «Алани, Болгари, Хозари?» присвячена 120-річчю відкриття салтівської археологічної культури, яку відкрив вчитель Василь Бабенко біля с. Верхній Салтів Вовчанського повіту Харківської губернії (сучасний Вовчанський район Харківської області). Салтівська культура протягом багатьох років досліджується фахівцями Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова.

«Харківщина багата на археологічні пам’ятки, тут було відкрито відразу кілька культур бронзового віку, перлиною з яких є салтівська культура, — зазначив експозиціонер виставки, завідувач відділу археології музею Віктор Аксьонов.

Виставка представляє історію дослідження салтівської культури на Харківщині — в першу чергу Історичним музеєм. На прикладі звичайних побутових речей ми намагались показати її розмаїття, яке ми розширюємо з кожним роком під час наших археологічних експедицій».

Під час вітального слова декан історичного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, професор Сергій Посохов відзначив працю співробітників музею, яким в умовах карантину вдалось підготувати та відкрити виставку на честь брендової археологічної культури Харківщини.

«Салтівська культура — це культура, якою ми пишаємося,
— запевнив Сергій Посохов. — Тепер на цій виставці ми маємо можливість подивитись неімовірні речі. Багато артефактів, що не можуть не викликати здивування й захоплення.

Я мав щастя і задоволення працювати з деякими з людьми, які досліджують салтівську культуру. Наша спільна експедиція — Університету і Історичного музею — продовжує свою роботу. І я думаю, що наша співпраця не лише символічна, але й практична, бо ми постійно обмінюємося досвідом, ідеями, публікаціями, організовуємо спільні конференції і експедиції.

Я вдячний всім, хто створив цю виставку, хто працював «в полі» і в фондах.
Я вдячний тим, хто в наш складний час прийняв рішення відзначити 120-річчя відкриття салтівської культури цією виставкою».

Начальник відділу охорони нерухомої культурної спадщини та музейної справи Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації Олександр Костін також долучився до привітань.

«Я хочу відзначити, що Історичний музей нарешті активізував виставкову діяльність, незважаючи на карантинні обмеження, — підкреслив Олександр Костін. — Я хочу побажати Історичному музею, щоб карантинні обмеження скоріше були зняті і цю виставку відвідало якомога більше людей».

Після урочистої церемонії Віктор Аксьонов провів для гостей і співробітників музею екскурсію новою виставкою.

Виставка «Алани, Болгари, Хозари?» працює на четвертому поверсі музею за тимчасовим графіком роботи на карантині — з 14:00 до 17:00 з вівторка по суботу включно.