Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Розпочала роботу виставка до Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських концтаборів

 7 квітня 2021, 06:51


В Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова розпочала роботу виставка «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори». Цей проєкт — про те людське, що не здатна знищити жодна система. Про силу волі, віри і любові. Про перемогу надії. Про свободу в серцях. Про тріумф людини.

Друга Світова війна стала найкривавішим конфліктом ХХ сторіччя, а нацистські табори смерті — однією з найтемніших її сторінок.

Багато років по закінченню війни вважалось, що політика Голокосту та інші злочини проти людства були результатом специфічних умов, які склались конкретно у нацистській Німеччині. Але серія соціальних експериментів показала, що сама людська психологія, відсутність критичного мислення та спрага до легких відповідей ховають у собі небезпечні спускові гачки до подібних трагедій. Тож цей урок історії має бути вивчений і добре засвоєний сучасниками.

Щорічно 11 квітня світ відзначає остаточне визволення в’язнів нацистських концтаборів. Цього дня в 1945 р. в одному з найвідоміших таборів смерті Бухенвальді відбулось повстання. В результаті в’язні здобули свободу.

Дізнатися більше про ці та інші події, про сутність нацистських концтаборів та умови життя полонених ви зможете на тимчасовій виставці «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори».

Виставка працює на першому поверсі музею. Вхід вільний.

Організатори виставки: Український інститут національної пам’яті, Центр досліджень визвольного руху, Меморіальний комплекс Національний музей історії України у Другій світовій війні, Музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», Галузевий державний архів СБУ.