Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

У музеї пройшла презентація книги Віктора Козоріза «Під знаком трактора»

 17 грудня 2021, 15:33


У п’ятницю, 17 грудня, в Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова відбулась презетнація книги журналіста та краєзнавця Віктора Козоріза «Під знаком трактора». Під час заходу відвідувачі дізналися цікаі факти про перші трактори та змогли побачити тематичні експонати з колекції музею.

Книга Віктора Козоріза «Під знаком трактора» створена на основі історичних джерел, публікацій у радянській пресі та окремих літературних творів. У роботі розглядається політика тракторизації сільського господарства України та українського села у 20-х роках ХХ століття, а також вплив цієї політики на різні сфери життя українського суспільства. Окремо у книзі висвітлені процеси, які передували широкій тракторизації та сприяли поширенню в Україні перших тракторів.

«Дослідження охоплює 20 роки ХХ сторіччя — саме той період, коли був НЕП і коли в Україні почали масово використовувати трактори, й завершується 1929-1930 рр., коли почалася колективізація і будівництво ХТЗ, — розповів Віктор Козоріз.

Історія тракторизації і сільського господарства 1920-х років не була досліджена. Але науковці вивчали історію тракторобудування 20-х років.

Моя робота стосується історії тракторовикористання: тобто як трактор сприймали в селі, як зустрічали перший трактор, як радянська пропаганда використутовувала його, аби реалізувати свої більшовицькі плани, як оспівували трактор — окремий розділ в книзі присвячений поетизації трактора».


Видання розраховане на широке коло читачів, які цікавляться історією України та українського селянства, а також буде цікаве студентам, викладачам, аспірантам, зокрема, аграрних та технічних закладів освіти, в яких викладают курс «Наука і техніка» або «Тракторознаство».

«Планувалося, що це буде моя наукова дисертація, але потім я вирішив переформувати і зробити історико-публіцистичне видання, щоб воно читалося не лише науковцями, але й широким загалом», — підкреслив Віктор Козоріз.

Автор також подякував Харківському історичному музею за можливість презентувати видання та подарував присутнім листівки та марки, присвячені трактору «Запорожець», які нещадовно випустила Укрпошта.

«Хочу подякувати Харківському історичному музею імені М.Ф.Сумцова та директрисі Ользі Миколаївні за те, що надали це приміщення,
— зазначив Віктор Козоріз. Бо іншої локації, де в одному місці сконцетрована наша історія, в Харкові немає. По кількості експонатів саме тут можна найкраще відчути подих історії та доторкнутися до цієї історії».

В музеї, у свою чергу, зазначили важливість подібних видань для дослідження історії української промисловості та сільського господарства.

«Випуск цієї книги — це дійсно свято, підкреслила в.о. директора музею Ольга Сошнікова. Дуже радію, що це свято відбулось в історичному музеї, в самому серці нашого міста разом із бібліотеками. Ви нас всіх об’єднуєте і це дуже добре, це тільки початок нової ери спілкування. Я вважаю, що такі презентації у поєднанні з артефактами дуже доречні і впливові на всіх нас і на нашу молодь».