Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Участь у науковій конференції-презентації «Проблеми дослідження і охорони культурно-історичної спадщини України. Підсумки польових досліджень у 2013 році»

 4 грудня 2013, 13:36


3 грудня 2013 року співробітники відділу археології Харківського історичного музею взяли участь у науковій конференції-презентації «Проблеми дослідження і охорони культурно-історичної спадщини України. Підсумки польових досліджень у 2013 році», яка проходила в Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна.

В ході конференції співробітники музею познайомили учасників з результатами археологічних експедицій Харківського історичного музею у 2013 році:

Сніжко І. А., Бабенко Л. І. Робота пізньопалеолітичної експедиції ХІМ у 2013 році
На стоянці біля с. Кам’янка, що належить до кола епіграветських пам’яток і датується часом близько 15 тис. років тому, досліджувалась периферійна східна частина. Колекція артефактів з культурного шару, що залягає на стику причорноморського лесу та давньоголоценового ґрунту, представлена нуклеусами різних стадій спрацьованості, технічними сколами, відщепами та пластинами. Знаряддя із вторинною обробкою включають різці, скребки, мікропластинки з притупленим краєм. На кількох пластинках і відщепах зафіксовано сліди спрацьованості у вигляді ретуші утилізації.

Пеляшенко К. Ю. Розкопки Циркунівського городища.
Влітку 2013 року археологічною експедицією Харківського історичного музею проводилися розкопки на городищі у с. Циркуни Харківського району Харківської області.
Дослідження в південно-східній і північній частинах пам'ятника дозволили отримати важливу інформацію про характер початкового періоду заселення в кінці VI — початку V ст. до н. е., уточнити дані про хронологію городища і час спорудження окремих укріплених частин.

Аксьонов В. С. Дослідження ранньосередньовічного могильника біля с. Верхній Салтів.
Спільною експедицією Харківського історичного музею та ХНУ імені В. Н. Каразіна на ранньосередньовічному могильнику було досліджено п'ять катакомбних поховань (№ 115-119). Найбільший інтерес представляє катакомба № 119, що містила парне поховання молодої жінки і дитини 3-5 років. Жінку супроводжував багатий поховальний інвентар, що складається з прикрас і амулетів. Так, до складу намиста жінки входило десять срібних монет, перетворених на підвіски.

Аксьонов В. С. Роботи на ранньосередньовічному могильнику біля с. Металівка.
Археологічною експедицією Харківського історичного музею, спільно зі студентами Харківської державної академії культури, на Нетайлівському могильнику салтівської культури було досліджено 11 поховань (№ 515-525). Найбільший інтерес представляють два поховання воїнів-вершників (№ 522 і 525), що містили предмети озброєння і кінську збрую. У похованні № 525 була знайдена рідкісна для нашого регіону бронзова візантійська поясна пряжка типу «Коринф», що дозволяє датувати похоронний комплекс другою половиною VIII ст.

Аксьонов В. С., Лаптєв О. О. Роботи 2013 р. на Салтівському кремаційну могильнику біля с. Кицівка.
У 2013 році були продовжені дослідження ранньосередньовічного (середина VIII-IX ст.) кремаційного могильника салтівської культури, що розпочалися в 2011 році. Роботи були зосереджені на розкопі 1, де на площі 225 кв. м були досліджені 4 поховання (№ 7-10). Поховання № 7 та № 8 були сильно пошкоджені грабіжниками, в перекопах було зібрано велику кількість перепалених намистин, а також уламків 5 посудин: великого глека, трьох глечиків і кухля з зооморфної ручкою. Інші два комплекси не були потривожені, але інвентарю не містили.

Також, в Музеї історії університету було відкрито археологічну виставку, на якій представлені знахідки, отримані в ході археологічних експедицій польового сезону 2013 року. Виставка буде працювати до 17 грудня 2013 року.