Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Урочиста презентація виставки «Історія закарбована в монетах»

 27 серпня 2014, 12:43


27 серпня 2014 року в стінах Харківського історичного музею відбулася урочиста презентація виставки «Історія закарбована в монетах», присвяченої Дню Незалежності України. Виставка презентує колекцію ювілейних та пам’ятних монет, випущених Національним банком України у 1994-2014 роках. Всього експонується більше 30 пам’ятних монет з фондів Харківського історичного музею.

Гостями заходу стали в.о. заступника голови Харківської обласної державної адміністрації з гуманітарної політики Іван Варченко та начальник відділу готівкового обігу і касових операцій Управління Національного банку України у Харківській області Дмитро Столярук.

Наприкінці урочистого заходу Дмитро Столярук передав у дар музею пам’ятну монету «Тарас Шевченко», номіналом 5 гривень, викарбовану на честь 200-ї річниці з дня народження великого поета.



Акт проголошення Незалежності відкрив шлях для запровадження в Україні власної національної валюти – гривні. Вона з’явилась згідно статті 99 Конституції України та Указу Президента Леоніда Кучми «Про грошову реформу в Україні» від 25 серпня 1996 року. Реформа проводилась з 2 до 16 вересня 1996 року і була визнана однією з найбільш успішних грошових реформ у світовій практиці.

Перші зразки української національної валюти друкувалися в Канаді фірмою «Canadian Bank Note Company Limited» у 1992 році, а монети (копійки) карбували на Луганському патронному заводі і Монетному дворі Італії за ескізами художника Василя Лопати. У виконанні деяких декоративних елементів і шрифтових написів брав участь дизайнер Борис Максимов.

З метою популяризації української держави та підняття її престижу в очах світової громадськості у 1994 році було ухвалено рішення про організацію випуску пам’ятних і ювілейних монет.

На даний час Національним банком України започатковано 26 тематичних серій, за якими випускаються пам’ятні монети, а також монети, що не входять до тематичних серій. В пам’ятних та ювілейних монетах висвітлюється історія українського народу за різними напрямами – світогляд, наука, економіка, освіта тощо. Всього за роки Незалежності України в обіг введено 623 види пам’ятних монет (за 490 найменуваннями). 18 монет присвячено історії Харкова. Найбільш відомі: «350 років Харкову»; «200 років Національній юридичній академії імені Ярослава Мудрого», «200 років Харківському університету», «75 років Харківському національному аерокосмічному університету ім. М.Є. Жуковського», «Харківський національний економічний університет», «125 років Національному технічному університету «Харківський політехнічний інститут»; «Фінальний турнір чемпіонату Європи з футболу 2012. Місто Харків»; «Визволення Харкова від фашистських загарбників» та інші.

На виставці можна побачити монети, об’єднані у кілька серій – «Видатні особистості України», «Духовні скарби України», пам’ятні монети, які присвячені місту Харкову, жертвам Голодомору та аварії на Чорнобильській АЕС, політичним подіям в історії України і чемпіонату Європи з футболу 2012 року.