Весняні обрядові слобожанські хліби
14 березня 2016, 14:14
13 березня 2016 року о 14.00 в Харківському історичному музеї імені Миколи Сумцова відбувся інтерактивний ЕтноЗахід «Весняні обрядові слобожанські хліби» в рамках авторського проекту етнолога Олени Щербань «Музейне сподвижництво Миколи Федоровича Сумцова: наслідуємо і продовжуємо».
Гості з непідробним інтересом взяли участь у обговоренні тістотворчих традицій слобожанського краю, символізму весняних хлібних виробів, слобожанських народних знань і уявлень стосовно приготування хліба, ознайомившись із забутими технологією і рецептурою приготування традиційних весняних обрядових хлібних виробів: жайворонків, жиляників, хрестів, плугів, сорочачих вушок. Як от: «серед «жайворонків», що робилися в першій половині 1920-х років у Харкові та губернії на продаж, траплялися виготовлені з пшеничного борошна, середні, вершків 2,5 завдовжки і понад ½ вершків завширшки, маленькі – трохи більші 1 вершка завдовжки або плескуваті, або високі – біля 1 вершка заввишки. На голові в них видавалися гребінці, іноді пофарбовані червоною фарбою спереду і на хвості.
Іноді тісто для жайворонків, виготовлене з пшеничного борошна, розкочували валком, один кінець якого розрізали ножем, мов хвіст у птахи, а на другому кінці робили голову з чубчиком і дзьобом. Замість очей – зерна чорнушки. Крила робили із іншого шматка тіста, розкачавши так само його валком. Ним обводили голову, перехрещували на спині й розрізували кінці, мов пір’я». Кожен із наших відвідувачів отримав можливість виготовити власноруч жайворонка з тіста два способами.