Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Відкрилась для відвідувачів виставка «Мовні традиції Слобожанщини. Історичний код»

 28 липня 2021, 10:09


У Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова для відвідувачів відкрилася виставка «Мовні традиції Слобожанщини. Історичний код».

Експозиція присвячена історії української мови. Про витоки однієї з найрозвиненіших мов світу, про становлення та розвиток у різні історичні епохи, про українське національне відродження і навіть про боротьбу за українське слово, про все те, що потрібно знати українцю і чим пишатися.

Сучасна українська мова налічує, згідно словнику Національної Академії Наук України, близько 256 тис. слів і включена до спису мов, які успішно розвиваються.

Українська мова є офіційною не тільки в Україні. Згідно з «Європейською Хартією регіональних мов», мета якої захист і розвиток історичних регіональних мов і мов національних меншин, українська використовується і захищається в Польщі, Румінії, Хорватії, Словаччині, Сербії, Боснії і Герцеговині.

Наша мова захищена законодавством. У сучасній Україні відповідно до статті 10 (Розділ І — «Загальні засади») Конституції України, українська мова є єдиною державною мовою України. Сферу вживання української мови також окреслює рішення Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 р. про офіційне тлумачення положень ст. 10 Конституції України щодо застосування державної мови органами державної влади, органами місцевого самоврядування та використання її у навчальному процесі в навчальних закладах України.

У 2018 р. Указ Президента України №156/2018 передбачає заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України. А 16 липня 2021 р. набули чинності норми Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» стосовно застосування державної мови у сфері культури.

Виставка «Мовні традиції Слобожанщини. Історичний код» працює на першому поверсі музею. Вхід вільний.