Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Восьмий день проєкту «Азимут культурного розвитку»

 10 серпня 2019, 16:51


У суботу, 10 серпня, в Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова відбувся восьмий день проєкту «Азимут культурного розвитку», який навчив музейників Харківщини працювати в команді на спільний результат.

На лекції експертки з музейних проєктів, заступниці директора з наукової роботи Художньо-меморіального музею І.Ю. Рєпіна Ольги Шевченко музейники розглянули успішні кейси реалізації музейних проєктів – від виникнення ідеї до її поступового втілення в життя.

Завдяки вдалій реалізації музейних проєктів музею І.Ю. Рєпіна вдалося об’єднати навколо закладу активну частину міської громади та перетворитися на культурний хаб.

«Насправді секрет тільки один – якщо це цікаво вам, то це може бути цікаво і іншим, – зазначає Ольга Шевченко. – Під час реалізації нашого проєкту розширилася мережа партнерів музею. Наприклад, наш музей отримав пропозицію стати постійним майданчиком для показу фільмів мандрівного фестивалю документального кіно про права люди Docudays UA. Використовуючи музейні методи, такі як виставкова, просвітницька й популяризаторська робота нам вдалося позиціонувати музей для широкого загалу як майданчик для діалогу. Цьому сприяли досить вдалий підбір експертів та активна робота з потенційними відвідувачами заходів в рамках проєктів».

Під час лекції наукової співробітниці відділу науково-експозиційної роботи I Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова Юлії Стаднік учасники навчилися формувати команду для спільного втілення музейних проєктів у життя.

Команда має складатися з власне співробітників музею, інвесторів та спонсорів, партнерів, залучених спеціалістів (PR-менеджер, SMM-фахівець, дизайнер, тощо) та волонтерів.

«Основні вимоги до членів команди – знання, компетенція та мотивація, – підкреслює Юлія Стаднік. – Кожен учасник має бути командним гравцем та працювати на результат. При цьому всі члени команди повинні мати спільне стратегічне бачення. Якщо хтось із учасників перевантажений, це призведе до зниження якості виконаних робіт та професійного вигорання. У такому випадку менеджеру проєкту потрібно перерозподілити обов’язки між іншими учасниками».

Під час тренінгу учасники розділилися на команди, кожна з яких мала розподілити між собою обов’язки з реалізації своїх проєктів, а саме визначити ведучого, мотиватора, контролера, генератора ідей, реалізатора, дослідника ресурсів та виконавця. Таким чином, кожен з музейників визначив свою сильну сторону та став на крок ближче до реалізації своїх ідей.

Також учасники на прикладі своїх закладів змогли попрактикуватися у проведенні SWOT-аналізу.

Проєкт «Азимут культурного розвитку» реалізує Харківський історичний музей ім. М.Ф. Сумцова за підтримки Українського культурного фонду та Харківської обласної ради.

#АзимутКультурногоРозвитку #заПідтримкиУКФ #програмаНОРД

*Зміст даного повідомлення не є офіційною позицією УКФ.