Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Вийшла друком книга співробітника історичного музея Богдана Івченка «Антон Дикий: портрет письменника на тлі сталінської епохи»

 23 лютого 2018, 11:05


У лютому 2018 р. вийшла друком книга співробітника історичного музея Богдана Івченка «Антон Дикий: портрет письменника на тлі сталінської епохи». Антон Васильович Дикий – учасник літературного процесу 1920-1930-х рр. у Харкові. У 1937 р. А. Дикого призначають директором Харківського історичного музею, але уже у жовтні 1937 р. його заарештувало НКВД, як учасника антирадянської організації, а 31 грудня 1937 р. він був розстріляний.
Книга про Антона Дикого складається із шістнадцяти частин. У першій частині, на основі зібраного матеріалу, подається його коротка біографія. У другій і третій частині подаються документи з його архівно-кримінальної справи та архівної справи з реабілітації поета. З четвертої по восьму частину подаються матеріали, які пов’язані з літературним доробком. Дев’ята та десята частина цього збірника, мовою документів розповідає про долю Анастасії Школяренко – дружини Антона Дикого. З одинадцятої по тринадцяту частину книги, подані раніше опубліковані біографічні довідки на А. В. Дикого, для того, щоб читач уявив рівень, на якому була досліджена біографія Антона Дикого до видання цієї книги. Також подані спогади про Антона Дикого. Крім того в цій книзі про А. В. Дикого подається публіцистичний матеріал 1937 р., який безпосередньо не стосуються А. В. Дикого, але він пов’язаний з викриттям численних ворогів народу в т. ч. і серед харківських письменників. Це дозволить глибше поринути в атмосферу того часу. Завершує книгу словник персоналій , де подані короткі відомості про людей, життєвий шлях яких був пов’язаний з Антоном Диким, а також бібліографія та фотоматеріали.
18 квітня 2018 р. у рамках проведення XXIV Сумцовських читань у Харківському історичному музеї відбудеться презентація книги Богдана Івченка «Антон Дикий: портрет письменника на тлі сталінської епохи». Запрошуємо усіх бажаючих на презентацію.