Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

«Золота історія Скіфії». Музей провів факультатив у форматі онлайн-конференції

 1 червня 2020, 07:15


У суботу, 30 травня, співробітник Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова Леонід Бабенко провів довгоочікуване факультативне заняття за темою «Золота історія Скіфії» у форматі відеоконференції в Zoom та познайомив віртуальних відвідувачів із цікавими епізодами з історії та міфології скіфів.

Через пандемію коронавірусу Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова вимушений був тимчасово відкласти багато освітніх програм. Зокрема, проведення циклу факультативів вихідного дня. Але співробітники музею активно залучають нові форми комунікації з відвідувачами. Зокрема, 18 травня, на Міжнародний День музею, вони провели п’ять освітніх заходів з різної тематики у форматі онлайн-конференції Zoom.

Цього разу відвідувачі також «завітали» не в музей, а у домашній кабінет співробітника закладу Леоніда Бабенка, який ознайомив їх із декількома епізодами з історії та міфології скіфів, викладеної «батьком історії» Геродотом. А саме — з легендою про походження скіфів, історією боротьби скіфів, що повернулися з передньоазійських походів, з нащадками своїх рабів, а також трагічною історією царя Скіла, який, занурившись у принади грецької культури, забув батьківські звичаї, за що поплатився власним життям.

Ілюстрації окремих епізодів цих історій можна відшукати на високохудожніх предметах торевтики, виготовлених грецькими майстрами-ювелірами на замовлення скіфів. Слухачі факультативу мали змогу уважно розглянути найвиразніші зразки шедеврів золотарства, знайдених археологами за 250 років дослідження скіфських курганів, таких як кубки з Куль-Оби та Частих курганів поблизу Воронежа, гребень та оббивка горита з Солохи, конус з Передерієвої Могили, та скласти власну думку щодо правдивості тлумачень вчених тих чи інших сцен.

Подібну форму освітніх програм цілком прийнятно розвивати і у майбутньому, тому що вони дають можливість діалогу музею з відвідувачами навіть за таких форс-мажорних обставин як світова пандемія.