Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія одного експонату. Мундир військового музиканта Збройних Сил Фінляндії зразка 1927 року

14 квітня 2020, 08:00


У період карантину колектив Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова започаткував акцію «Історія одного експонату», завдяки якій можна ближче познайомитися з колекцією музею. Сьогодні розповідаємо історію мундиру військового музиканта Збройних Сил Фінляндії.

Після появи на мапі світу незалежної Фінляндії розпочалася активна розбудова її Збройних Сил. Відповідно, постало питання про запровадження власної військової форми. Перші елементи військового обмундирування були запроваджені вже у 1919 р., однак уніформа власного крою з’явилася лише через три роки.

Невдовзі, у 1927 р., у Фінляндії затвердили новий зразок обмундирування. Взірцем послужила англійська військова форма часів Першої світової війни — знаменитий френч, що отримав назву за ім’ям командуючого Британськими експедиційними силами у Франції фельдмаршала Джона Френча. Саме він став частиною уніформи фінських військових. Його особливостями є м’який відложний комірець або стійка з застібкою; манжети на рукавах; великі накладні кишені на грудях та полах, що застібаються на ґудзики.

У 1936 р. зовнішній вигляд військової форми дещо змінився, вона стала іншого кольору. Однак, не дивлячись на це, форма зразка 1927 р. активно використовувалася і в подальшому. Під час Другої світової війни її носили резервісти, військовики тилових частин фінської армії та члени парамілітарної добровольчої організації Шюцкор.



Нині мундир фінського військового музиканта зберігається в фондах музею. Наприкінці минулого року з ним та з іншими цікавинками з колекції музею мали змогу ознайомитися студенти-музеєзнавці з Харківської державної академії культури в рамках практикуму по уніформології.