Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія одногу експонату. Фотопортрет Миколи Бекетова

12 січня 2022, 17:29


Більшість харків’ян знають про видатного архітектора Олексія Бекетова, на честь якого названа одна зі станцій харківського метрополітену. Але не всі знають про його батька Миколу Бекетова, який свого часу був відомим ученим у галузі фізичної хімії.

13 січня виконується 175 років з дня його народження. На честь цієї дати в традиційний рубриці «Історія одного експонату» нагадуємо його історію та розповідаємо про музейний артефакт, пов’язаний з його ім’ям.

Микола Миколайович Бекетов народився 13 січня 1827 р. у с. Бекетівка в родині дворянина. Він закінчив гімназію у Санкт-Петербурзі, а потім університет у Казані. У молоді роки Микола Бекетов товаришував з відомим письменником Федором Достоєвським, вони навіть жили в одній квартирі.

Бекетов викладав фізичну хімію у Харківському імператорському університеті (нині — національний університет імені В.Н. Каразіна), крім того з 1887 по 1889 рр. він проводив уроки хімії майбутньому імператору Миколі ІІ. За пропозицією Бекетова у 1864 р. у Харківському імператорському університеті було засноване фізико-хімічне відділення. Раз на тиждень він читав публічні лекції для всіх охочих дізнатись нове про хімічну науку. Також заснував Товариство розповсюдження серед народу грамотності.

Серед найбільш відомих наукових відкриттів Бекетова — вивчення корисних властивостей води біля Березового хутора під Харковом. У подальшому ці дослідження допомогли розпочати виробництво відомої Березівської мінеральної води.

У фондовому зібранні Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова зберігається оригінальний фотопортрет Миколи Бекетова невеликого розміру овальної форми. Цей фотопортрет добре відображає характер Миколи Бекетова, як відомого вченого та громадського діяча. До Харківського історичного музею його передав Михайло Іванович Олійник у 1984 р.



В музеї також зберігаються інші артефакти, пов’язані з життям Миколи Бекетова, зокрема його рідкісний портрет авторства художниці Марії Раєвської-Іванової. Про інші цікаві експонати розповімо наступного разу.

Богдан Івченко