Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія одного експонату. Паперова серветка товариства «Жорж Борман»

12 липня 2020, 08:19


9 липня 1887 року фабрикант Джон Дікерсон представив на урочистому обіді перші паперові серветки. Ця подія відбулась на щорічній зустрічі виробників паперу. До цього часу серветки виготовляли з тканини, але після у побут багатьох будинків Європи поступово увійшли серветки з паперу.

У колекції Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова є декілька серветок, кожна з яких варта уваги. Сьогодні в рубриці «Історія одного експонату» ми розкажемо про одну з найцікавіших.


Не перший рік в експозиції музею демонструється паперова серветка з гербом Російської імперії, на якій можна побачити напис «Тво Жоржъ Борманъ Петроградъ. Харьковъ.» Він свідчить про те, що серветка була виготовлена після 1914 р., коли місто Санкт-Петербург було перейменовано в Петроград.

Перейменування було пов’язано з початком війни Російської імперії проти Німеччини і заміною німецької назви тодішньої російської столиці на слов’янську.

Жорж Борман, ім’я якого також присутнє на серветці, — назва популярної кондитерської торгової марки в Російській імперії, яку заснував Григорій (Жорж) Миколайович Борман у 1862 р., коли відкрив магазин «Жорж Борман» у Санкт-Петурбурзі.

У 1876 р.
Григорій Миколайович Борман був удостоєний звання «Постачальник Двору Його Імператорської Величності», після чого йому було надане право зображувати на своїй продукції герб Російської імперії. А у 1893 р. разом зі своїм сином Георгієм створив пайове товариство «Жорж Борман». Тому герб Російської імперії і напис «Тво Жоржъ Борманъ» ми бачимо на серветці невипадково.

У 1895 р. Г. М. Борман почав будувати на вулиці Коцарській в Харкові кондитерську фабрику, яка розпочала роботу наступного року. А в 1900 р. на Миколаївському майдані (нині — майдан Конституції) був відкритий фірмовий магазин «Жорж Борман». Саме тому на серветці з колекції Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова є напис «Харьковъ».

На початку XX ст. на харківській фабриці Бормана працювало близько 720 робітників, які виготовляли різноманітні солодощі, від шоколаду до варення.



З приходом радянської влади кондитерська фабрика Бормана в Харкові була націоналізована, перейменована на Першу державну кондитерську фабрику. Протягом свого існування в СРСР вона кілька разів змінювала назву.

Нині виробництво, розпочате Григорієм Борманом, існує під назвою торгової марки «Бісквіт-Шоколад», а її продукція радує харків’ян і гостей міста.