20 квітня 2021, 11:37
Сьогодні в традиційній рубриці «Історія одного експонату» розповідаємо про прейскурант фабрики «шоколадного магнату» Дмитра Кромського.
Вони проминули жовті двері з написом: «Склад номер 77 — Усі сорти бобів — Какао-боби, кавові боби, боби-високі-мов-тополя й боби-дурні-немов-квасоля».
— Дурні-немов-квасоля? — вигукнула Віолета Борегард.
— Такі, як ти! — відповів містер Вонка.
Цей уривок з усім відомого роману валлійського письменника Роальда Дала стосується складів вигаданої шоколадної фабрики. Проте в Харкові ХІХ ст. фабрики, що виготовляли шоколад, були реальністю.
Одним з найпотужніших місцевих фабрикантів був Дмитро Костянтинович Кромський. У кінці ХІХ ст. він один з перших почав завозити какао-боби для виробництва цукерок. Шоколадний цех фабрики на вулиці Конторській був оснащений машиною, в яку засипали підсмажені какао-боби. Їх подрібнювали за допомогою вальців. До маси, що виходила (адже в ній залишалося масло), додавали цукор та спеції. Й врешті отримували найрізноманітніші шоколадні вироби.
Будівля фабрики Д. Кромського. Початок ХХ ст.
Оптовий прейскурант 1914 р. — цікава брошура, з якої можна дізнатися, що саме могли придбати у фірмових магазинах Дмитра Кромського. Тут можна побачити шоколадні подушечки без начинки та цукерки в шоколаді, такі як «Венгерская слива», «Абрикос в шоколаде», «Пьяная вишня», а також цукерки з мигдалем та лікером. Шоколад робили не тільки в плитках, але й у формі різних фігур, що входив до серії «Фантастичний шоколад».
Оптовий прейскурант товариства Д. Кромського в Харкові. 1914 р.
До речі, на кожній сторінці прейскуранту зображено фабричний знак, який мали друкувати на всій продукції. Знак обов’язково мав містити ім’я та прізвище фабриканта та місцеперебування фабрики (тому Д. Кромскій, Харьковъ).
Наживо цей чудовий експонат разом із прейскурантами іншого відомо виробника, Жоржа Бормана, можна побачити на виставці «Кондитерка і Ко».
Юлія Стаднік