Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія одного експонату. Таємниця значка червоногвардійця Путилівського заводу

25 червня 2020, 07:33


У фондах Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова зберігається чимало предметів, чия історія оповита таємницями. Особливу увагу привертає знак у вигляді вінка з дубового та лаврового листя, червоною зіркою у центрі, під якою ми можемо побачити рало і молот. У рубриці «Історія одного експонату» подивимось на нього уважніше.

Це нагрудний знак червоногвардійця Путилівського заводу у Петрограді. Але якщо уважно придивитися до цього предмету, то можна побачити, що він перероблений з іншого знака. З якого? Відповідь на це і є головною таємницею цього мешканця музею.


Як виявилося, в основу нагрудної відзнаки перших борців за світле майбутнє ліг знак випускника Офіцерської стрілецької школи, що була одним із військово-учбових закладів Військового міністерства Російської імперії.

Цей заклад розпочав свою діяльність у 1826 р. і знаходився у м. Оранієнбаум, поблизу Петербурга. Його основна мета — підвищення кваліфікації офіцерів піхотних частин російської армії. Школа мала стрілецьке та кулеметне відділення. Навчання тривало сім місяців.

26 липня 1908 р. затвердили нагрудний знак для випускників Школи. Він являв собою вже згадуваний вінок, у центрі якого знаходився двоголовий орел та під ним схрещені гвинтівки (для випускників стрілецького відділення) або кулемет (для випускників кулеметного відділення).

Буремні події 1917 р. внесли великі корективи в життя учбового закладу. За участь його слухачів в антиурядових демонстрація у Петрограді, в липні 1917 р., Школу розформували. Відповідно, всі її атрибути втратили свій офіційний статус і могли використовуватися як завгодно.

Симпатик більшовиків використав його як основу для створення знака червоногвардійця й видалив зображення двоголового орла і стрілецької зброї. Замість них до вінка за допомогою пайки прикріпили емальовану червону зірку і плуг з молотом.

Таким чином, знак випускника Офіцерської стрілецької школи частково поміняв свій зовнішній вигляд та отримав нове зовсім інше життя.