Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Сергій Середа. Людина, яка створила музей заново

4 червня 2020, 19:46


Музейні фонди скарб для дослідників. Збірки Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова не є виключенням. Серед тисяч різноманітних світлин, що зберігаються в музеї, є скромне чорно-біле фото. На ньому бачимо чоловіка і жінку це директор Харківського історико-краєзнавчого музею імені Г. Сковороди Сергій Денисович Середа та його заступниця з наукової роботи Людмила Дмитрівна Смирнова під час археологічних розкопок Салтівського могильника в 1947 році. Для багатьох сучасних дослідників історії музейної справи особистість Сергія Середи майже невідома.

Наприкінці серпня 1943 р. Харків звільнили від нацистів, а вже 28 вересня світ побачила постанова РНК УРСР «Про поновлення роботи історичного музею в місті Харкові». Відповідно саме цей документ започаткував відновлення музейного життя у нашому місті. На базі декількох установ культури створили Харківський історико-краєзнавчий музей імені Г. Сковороди (нині — Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова).

З грудня 1944 по грудень 1947 р. Сергій Середа обіймав посаду директора Харківського історико-краєзнавчого музею імені Г. Сковороди. Зайнявши цю посаду, він поставив амбітну мету: відродити, вірніше — створити музей заново.



Народився Сергій Середа в 1891 р. у м. Гадяч на Полтавщині.

З 1908 р. працював у Фастові, згодом Києві. Напередодні Першої світової війни вступив до ліворадикальної Російської партії соціалістів-революціонерів. Лютневу революцію зустрів у чині поручика Російської імператорської армії.

Наступні роки стали періодом пошуків та вагань. У 1918 р. військовослужбовець 36-го офіцерського полку Збройних Сил Української Держави. Навесні 1919 р. — вже в лавах армії УНР. У 1920 р. — боєць Червоної армії. З 1922 по 1936 р. на ідеологічній роботі, як казали у радянську добу. З 1941 р. знову на військовій службі.

Станом на 1944 р., коли Сергій Денисович очолив музей, у закладі працювала лише одна експозиція — «Велика Вітчизняна війна». Але вже невдовзі, у 1947 р., відвідувачів приймали чотири експозиції — «Велика Вітчизняна війна», «Історія Харкова», «Природа» і Промислова виставка.

За декілька років під керівництвом Сергія Середи було відновлено роботу провідного музею Харкова.