Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія одного експонату. Нагрудний знак випускника Харківського Імператорського університету

18 березня 2021, 09:33


Вже понад століття випускникам університетів та інститутів на згадку про студентські роки лишаються університетські значки в формі ромбу. Сьогодні в рубриці «Історія одного експонату» познайомимо вас із таким артефактом — нагрудним знаком випускника Харківського Імператорського університету початку XX ст.

Право носити нагрудні знаки про закінчення імператорських університетів мали випускники Московського, Санкт-Петербургського, Варшавського, Казанського, Харківського, Юріївського, Київського та Новоросійського університетів — для їх випускників вони були однаковими.

Першими відзнаками були іменні жетони, що вручалися випускникам з 1889 р. Ромбовидного вигляду вони набули лише за наказом кабінету міністрів від 11 липня 1899 р., що регламентував носити відзнаку на правій стороні парадного одягу.

Нагрудний знак випускника Імператорського університету виготовлявся із золота, срібла чи бронзи з позолотою різними ювелірними майстернями та монетними дворами залежно від матеріальних можливостей студента.

Окрім основного «парадного» знаку, що мав розмір 50-65 мм, виготовляли і його зменшену копію (30 мм), що носили на правій стороні повсякденного одягу як прикрасу.

В колекції нашого музею є як «парадний» ромб, так і «нафрачний» варіант знаку. Наразі вони представлені в експозиції «Слобожани».



Олександр Кот