Анонси
Початок: 13.03.2016, 12:00
Місце: актова зала
13 березня 2016 року в Харківському історичному музеї імені Миколи Сумцова відбудеться унікальний інтерактивний ЕтноЗахід «Весняні обрядові слобожанські хліби» в рамках авторського проекту «Музейне сподвижництво Миколи Федоровича Сумцова: наслідуємо і продовжуємо». Оскільки хліб супроводжував наших предків упродовж всього ЖИТТЯ – від народження до останньої межі, то до кожного родинного чи календарного свята/події в нашому регіоні випікали особливі його види. Нашим гостям ми запропонуємо взяти участь у обговоренні тістотворчих традицій нашого краю, семантики та символізму хлібних слобожанських виробів, що виготовлялися саме навесні. Зокрема ознайомимося із забутими технологією і рецептурою приготування слобожанських «жайворонків», «хрестів», колись знаменитих на усіх харківських і не тільки ярмарках боромлянських бубликів, а ще слащонів, книшів, пасок, мандриків, гречаників, голубців, галопів, сорочачих вушок, драбинок, коржів... За доброю традицією, на вас очікує майстер-клас із виготовлення обрядових «жайворонків». Під час заходу буде використано рідкісні авторські фото і матеріали польових етнографічних експедицій з особистого наукового архіву. Проводить старший науковий співробітник науково-методичного відділу, етнолог, провідний популяризатор українських традицій Полтавщини, Харківщини та Сумщини, кандидат історичних наук Олена Щербань.