Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Ця веб-сторінка ліцензована на умовах CC BY-SA 4.0

Від відбудови до перебудови. 1943 - 1991

Харківщина у 1917 - 1940-х роках

 Вартість квитка:  15 (10) грн

 Місце: 3 поверх

Експозиція «Харківщина. Відбудова – перебудова 1943 – 1991 рр.», яка відкрилася 18 квітня 2014 р. розповідає про відродження Слобожанського краю в перші повоєнні роки, побудову індустріальної бази та розвиток сільського господарства.

Чільне місце приділено сторінкам культурного життя, освіті і науковим досягненням наших земляків, участі харків’ян в афганській війні та в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Значну увагу автори звернули на висвітлення побутових аспектів післявоєнного життя громадян.

В експозиції можна побачити чотири житлових інтер’єри, які показують побут мешканців Харкова та області в 50 – 80-ті рр. ХХ століття. Експозиція "Харківщина 1943-1991"Зокрема, помешкання містян (середина 50-х рр. ХХ ст.), інтер’єр кухні (60-ті рр. ХХ ст.), побут сільського мешканця (60-ті рр. ХХ ст.) і кімната жителя міста (80-ті рр. ХХ ст.). Їх особливістю є наявність значної кількості оригінальних меблів відповідної епохи і автентичного посуду виробленого в Будах та Полонному.

Вперше представлено радянські грошові знаки, що знаходилися в обігу в середині та другій половині ХХ ст. – рублі зразка 1938, 1947 та 1961 рр. і продуктові картки. В вітрині, яка презентує сільське господарство можна побачити доїльний апарат.

Варто відмітити колекцію побутової техніки середини ХХ ст.: телевізори «Знамя», «Север», радіоприймач «Рекорд», фотоапарати «ЛОМО» та «ФЕД», відеомагнітофон радянського виробництва «Електроніка ВМ», стереомагнітофон «Иней».

Промисловість Харківщини показана з допомогою низки високоточних макетів та копій обладнання і продукції підприємств регіону. Це, наприклад, макети верстатів з обробки металів – токарний, свердлильно-радіальний; вироби заводів міста, зокрема копія самохідного шасі ДВШ.

Прикрасою експозиції можна назвати мотоцикл «CZ» (Чехословаччина, 1950 р.), велосипеди вироблені в різні роки на Харківському велосипедному заводі.

Серед маси безперечно цікавих експонатів є декілька дійсно унікальних, це особисті речі льотчика-космонавта Олексія Леонова – шинель і кашкет; костюм для тренування, який належав льотчику-космонавту Ю.В. Малишеву. Також тематика підкорення космосу представлена зразками упаковок для зберігання харчових продуктів в умовах невагомості.

Перлиною тієї частини експозиції, яка показує відвідувачам культурне життя Слобожанщини можна назвати сценічний костюм та взуття актриси Харківського академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка С.І. Коливанової.

В розділі Харківщина культурна можна побачити особисті речі майстра міжнародного класу, чемпіона УРСР з велоспорту П. Мужицького та нагороди чемпіонки світу з велоспорту Р. Ободовської.