Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія однієї фотографії. Знищення німецького генерала Брауна

14 листопада 2021, 09:49


У Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова зберігається багато цікавих фотографій часів Другої світової війни. Серед них є знімок, на якому зображені руїни штабу 68-ї німецької піхотної дивізії. Це фото було зроблено рівно 80 років тому, 14 листопада 1941 р.

У першій половині жовтня 1941 р. командування Червоної Армії зрозуміло, що Харків доведеться залишити під натиском Вермахту. У цей час у наше місто прибула спеціальна група мінерів під командуванням полковника Іллі Григоровича Старінова.

Група Старінова, використовуючи 100 тон вибухівки, замінувала найважливіші транспортні комунікації в Харкові. Крім того, замінували деякі будівлі, в яких, за припущенням командування Червоної Армії, могли розміститись німецькі військові штаби та окупаційні органи влади.

Одну з радіокерованих мін заклали в підвалі будинку № 17 по вулиці Дзержинського (з 1992 р. — вулиця Мироносицька) на глибині п’ять метрів.

Знаючи, що німці ретельно перевіряють будівлі, в яких планували розмістити свої штаби, радянські мінери на глибині двох метрів залишили спеціальну міну-обманку. Це було зроблено, щоб німці, знайшовши міну-обманку, не продовжили пошуки іншої, яка була закладена глибше.

Саме так і сталось: німецькі сапери знайшли міну-обманку, а основна міна залишилась на глибині п’ять метрів.

14 листопада 1941 р. по радіосигналу з Воронежу радіокеровану міну підірвали. Штаб 68-ї німецької піхотної дивізії, який розташовувався у будинку № 17 по вулиці Дзержинського, був знищений.



Під час вибуху загинув командир дивізії генерал Браун. Згодом його поховали в Харкові. У відповідь на вибух нацисти стратили десятки мирних жителів Харкова.

Після війни на місці знищеного будинку № 17 по вулиці Дзержинського побудували новий житловий будинок, який зберігся до нашого часу.

Богдан Івченко