Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія одного експонату. Книга «Апостол»

15 лютого 2022, 12:05


15 лютого 1574 р. Іван Федоров надрукував у Львові книгу «Апостол». Це найдавніша збережена друкована книга на сучасних українських землях.

У річницю цієї дати в традиційній рубриці «Історія одного експонату» розповідаємо її історію.

«Апостол» — це богослужбова книга, що містить частини Старого і Нового Заповіту Біблії. З Нового Заповіту в «Апостолі» містяться Діяння апостолів, Соборні послання та Послання апостола Павла, зі Старого Заповіту — окремі частини з Псалтирі. Книга використовується під час богослужінь, у тому числі — під час проведення таїнств хрещення та вінчання.

Надрукував «Апостол» Іван Федоров 15 лютого 1574 р. у Львові. Цікаво, що він готував його до друку близько року, починаючи з 25 лютого 1573 р., на основі «Апостола», який видав раніше у Москві в 1564 р. У новому виданні Федоров виправив деякі помилки, які містились у попередньому московському виданні.

Найближчим сподвижником Івана Федорова був Петро Мстиславець. Вони разом у 1564 р. здійснили перше московське видання книги «Апостол». У 1565 р. вони переїхали з Москви у Заблудів (нині територія Польщі), де продовжили друкарську справу. У 1569 р. Мстиславець переїхав з Заблудова у Вільно (сучасний Вільнюс у Литві), там він відкрив типографію і продовжував видавати книги.

Довгий час у Харківському історичному музеї демонструвався «Апостол», який вважали московським виданням 1564 р. Пізніше з’ясувалося, що його надрукували в ХVII ст. у типографії Києво-Печерської лаври, що була заснована в 1612 р. Наразі відвідувачі можуть побачити видання в експозиції «Слобожани».


Богдан Івченко