Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія одного експонату. Німецький велосипед Mifa

2 лютого 2022, 10:16


Сьогодні в рубриці «Історія одного експонату» розповідаємо історію німецького велосипеду Mifa.

До 1945 р. велосипеди в Радянському Союзі були доволі рідкісним засобом пересування, їх було небагато у простих радянських громадян.

Після 1945 р. ситуація помітно змінилась, коли демобілізовані радянські військовослужбовці почали привозити у СРСР велику кількість трофейних німецьких велосипедів, пізніше в Радянському Союзі з’явились велосипеди, які передавали з Німеччини у якості репарацій.

У СРСР з Німеччини поставляли велосипеди трьох виробників: Diamant, Simson і Mifa. В 1947 р. у Радянській окупаційній зоні Німеччини було створене Радянське товариство «Автовело», куди увійшли близько десяти автомобільних та велосипедних підприємств Німеччини.

Німецький велосипедний завод Mifa був заснований у 1907 р., але після 1945 р. опинився у Радянській окупаційній зоні. Велосипедами Mifa часто нагороджували радянський військових та робітників, що служили в Німеччині, за певні трудові досягнення.

Велосипеди Mifa відрізнялись своєю високою якістю, витривалістю, елегантністю і легким ходом. «Їзда на велосипеді повинна бути завжди насолодою» — один з девізів велосипедного заводу Mifa у другій половині 1940-х років.

Рама Mifa покривалась ударостійкою емаллю. Один з таких дорожніх велосипедів є і в колекції Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова.



Звертає на себе увагу доволі незвичне кріплення насосу для підкачки коліс на верхній рамі велосипеда та незвичне важільне гальмо на переднє колесо.







Певний час цей велосипед Mifa демонструвався на музейній експозиції «Від відбудови до перебудови 1943-1991». Зараз він зберігається у фондах музею, але тепер ви можете побачити його фото на музейному сайті та в соцмережах.




Богдан Івченко