Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія одного експонату. Портсигар «Тракторист»

22 жовтня 2021, 10:37


У рубриці «Історія одного експонату» ми вже розповідали про два портсигари з колекції Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова. Сьогодні мова піде про третій портсигар, який нічим не гірший за інші.

Після приходу до влади більшовиків і створення СРСР вітчизняна промисловість почала відновлюватися. Фабрики іноземних володарів націоналізували, а також створили вітчизняні заводи.

У 1930-х почали розповсюджуватися артілі — добровільне об’єднання робітників, які до цього часу виробляли продукцію кустарним методом. Такі об’єднання давали переваги, адже обладнання у артілей було краще.

Згодом артілі мали змогу організувати цілі фабрики або заводи. Не винятком була і ювелірна справа. На початку 30-х рр. абсолютна більшість прикрас виготовляли саме артілі. Серед дорогоцінних речей фігурують також портсигари, виготовлені з дорогоцінних металів.

На фінальній стадії виробництва портсигари, як і всі інші речі, клеймили, але не тільки відміткою заводу-виробника. Також на портсигарах фігурувало клеймо з зазначенням вмісту дорогоцінних металів, з якого виготовлений предмет. Клейма виробника часто змінювалися із-за організації на базі артілі заводу або фабрики.

Портсигар з колекції музею виготовлений з металу білого кольору. На замку має вставку малинового кольору. Маємо припущення, що портсигар виготовлений зі срібла 875 проби, на що вказує клеймо.



На лицьовій стулці є зображення тракториста на тракторі у полі. Поряд зображена пшениця і шестерня. Такий сюжет використовували і на інших дорогоцінних речах, наприклад, підстаканниках.



Також портсигар має клеймо заводу — виробника у вигляді літер і цифри: «МГ.4». Вірогідно, це клеймо вказує на артіль Московський галантерейник або Мосгалантерея. Ця артіль також мала клейма: «АМГ» і «МГ».



На задній стулці є дарувальний напис. Цей портсигар належав Олександру Єгоровичу Бардюже і подарований йому за участь у зведенні ХТЗ. Екпсонат переданий до музею дружиною Бардюже у 1959 р.



Цей портсигар вказує на одну особливість — цінні речі із дорогоцінних металів дарували за участь у соціалістичному труді, на заводах або фабриках.

Станіслав Сологуб