Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія одного експонату. Портрет Миколи Бекетова

12 січня 2021, 21:34


Більшість харків’ян знають про видатного архітектора Олексія Бекетова, на честь якого навіть названа одна зі станцій харківського метрополітену. Але не всім відомо, що його батько Микола Бекетов свого часу був відомим ученим у галузі фізичної хімії.

Сьогодні, 13 січня, виконується 174 роки з дня його народження. На честь цієї дати у рубриці «Історія одного експонату» розповімо про портрет ученого, що знаходиться в колекції Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова, та його постать.

Микола Миколайович Бекетов народився 13 січня 1827 р. у с. Бекетівка в родині дворянина. Закінчив гімназію у Санкт-Петербурзі, потім університет у Казані. У молоді роки товаришував з відомим письменником Федором Достоєвським, вони навіть жили в одній квартирі.

Бекетов викладав фізичну хімію в Харківському імператорському університеті (нині — ХНУ ім. В.Н. Каразіна). Крім того, з 1887 по 1889 рр. проводив уроки хімії майбутньому імператору Миколі ІІ.

За пропозицією Бекетова у 1864 р. у Харківському імператорському університеті було засноване фізико-хімічне відділення. Раз на тиждень він читав публічні лекції для усіх бажаючих дізнатись нове про хімічну науку. Також заснував Товариство розповсюдження серед народу грамотності.

Серед найбільш відомих наукових відкриттів ученого — вивчення корисних властивостей води поблизу Березового хутору під Харковом. У подальшому ці дослідження допомогли розпочати виробництво відомої Березівської мінеральної води.

У фондовому зібранні Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова зберігається рідкісний портрет Миколи Бекетова, який у 1869 р. написала перша дипломована в Російській імперії художниця Марія Раєвська-Іванова.

Дослідники художнього мистецтва вважають, що цей портрет добре відображає характер Миколи Бекетова як відомого вченого та громадського діяча. Це одна з двох робіт відомої художниці, що нині зберігаються у Харкові. Цікавим є і той факт, що син Бекетова Олексій в дитячі роки навчався живопису саме в художній школі Раєвської-Іванової.

З 2011 по 2019 рр. портрет Миколи Бекетова був виставлений на загальний огляд у експозиції «Харків 19 століття. Історичні етюди» і привертав увагу багатьох відвідувачів Харківського історичного музею. Сьогодні ви можете побачити його в нашій традиційній рубриці «Історія одного експонату».



Текст: Богдан Івченко