Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Як Дзеркальний струмінь не встигли відкрити на 9 травня та інші маловідомі факти із хронік будівництва символу Харкова

9 травня 2020, 09:03


У Харківському історичному музеї імені М. Ф. Сумцова зберігається багато старих газет, в яких допитливий дослідник минулого знайде цікаві подробиці про історію Харкова та Харківщини. Вони допомогли уточнити датування однієї з найвідоміших архітектурних пам’яток Харкова — Дзеркального, або Скляного струменю, який входить у список семи архітектурних чудес Харкова.

Якщо відкрити найпопулярнішу енциклопедію на планеті — Вікіпедію, у статті про Дзеркальний струмінь можна побачити інформацію, що він був споруджений у 1947 р. Втім, насправді один із сучасних символів міста був побудований у 1948 р. Про це переконливо свідчать газети того часу, які зберігаються у фондах Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова.



У цих газетах детально описуються подробиці спорудження цієї архітектурної пам’ятки. Так в «Соціалістичній Харківщині» за 9 травня 1948 р. повідомляли про нову споруду в сквері «Перемога». У кореспонденції писали, що незабаром у Харкові з’явиться бесідка з так званою «скляною струєю», яку збудують за прикладом бесідки у Кисловодську, а автор харківського проєкту — архітектор Корж. З басейну через канал буде литися струя, створиться враження ніби вона з кришталю, а вночі буде світитися.



Як тоді було прийнято, в спорудженні цього архітектурного об’єкту, будівельникам допомагали прості мешканці Київського району міста (тоді він мав назву Кагановичського району). Всі роботи з спорудження Дзеркального струменю передбачали закінчити протягом місяця.



Але вже 14 травня 1948 р., у газеті «Красное Знамя», розкритикували темпи спорудження Дзеркального струменю. Автор кореспонденції зазначав, що на будівництві мають працювати 350-370 людей, а натомість працюють 35. Всю вину за зрив темпів будівництва кореспондент покладав на адміністрацію Кагановичського району, яка не надсилала потрібної кількості робітників. Зауважимо, що такі роботи мешканці району мали виконувати безоплатно і після праці за основним місцем роботи.



Хоча спорудження Дзеркального струменю планувала закінчити ще у травні 1948 р. і приурочити відкриття до перемоги над нацистською Німеччиною, але строки будівництва затягнулись. Газета «Красное Знамя» від 22 червня 1948 р. повідомляла, що Дзеркальний струмінь ще будується, хоча роботи вже вийшли на фінальну стадію: побудована станція перекачки води, за допомогою якої вода у Дзеркальному струменю буде постійно циркулювати; встановлені обмежувальні решітки; зроблені дві камери з прожекторами для нічого освітлення та інше.

Остаточно роботи на Дзеркальному струмені були завершені в липні 1948 р.