Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Книги, присвячені Другій світовій війні та визволенню Харківщини, в фондах бібліотеки музею

11 травня 2021, 10:36


В бібліотеці Харківського історічного музею імені М.Ф. Сумцова література про трагічні події Другої світової війни представлена повно та різноманітно. Сьогодні розповімо про невеличкі за обсягом, але дуже змістовні та раритетні видання, які вийшли саме в роки війни.

Чимало українських письменників воювали із зброєю в руках, багато з них стали працівниками фронтових видань, кореспондентами газет.

В бібліотеці музею є наступні книги того часу: М. Бажан «Сини України в боях за Вітчизну». К., 1943; «В дні війни» К., 1945; С. Борзенко «Тамань» (з записок військового кореспондента». К.,Х., 1945; Н. Забіла «Дні тривог. Поезії». Х., 1945; О. Левада «Плач Полонянок». Х.,1943; М. Рильський «Марина. Віршована повість». М.,1944; «Неопалима Купина. Поезії 1942-1944». М., 1944; В. Сосюра «Мій син. Поема» К. Х., 1944; Ю. Смолич «Мирні люди. Оповідання.» К.,1943; П.Тичина «Поезії 1941-1944». К., Х.,1945; А. Шиян «Не здаюсь!». М., 1942; Ю. Яновський «Земля батьків». К., Х., 1944.





























Ці скромні з вигляду, невеликого кишенькового формату, книжки надихали читачів на боротьбу, вселяли віру у визволення рідної землі. Важливу роль на фронті відігравала художня пубіцистика. Ці видання воєнної пори прагнули зафіксувати факти та події, імена героїв, виступити на захист національних святинь. Книга А. Карпова «Бои за Харьков», 1943 р. розповідає про Бєлгородсько-Харківську наступальну операцію та визволення Харківщини в 1943 р.



Цікавими для відтворення подій того часу будуть наступні видання: «Звірства і злочини німецко-фашистських загарбників на Харківщині (Збірник документів)». К., Х., 1944; «Сліди фашистських звірів. Збірник статей про німецький розбій у Харкові». К., Х., 1944; «Судовий процес про звірства німецько-фашистських загарбників на території м. Харкова і Харківської області в період їх тимчасової окупації». К., Х., 1944. Наведені в цих збірках документи про злочини — це лише незначна частина свідчень про жахливі звірства окупантів на території нашого міста та області.








З наснагою зустрічали мешканці Харкова першу річницю визволення рідного міста. Цим подіям присвячені наступні книги: «Ученые Харькова к годовщине освобождения родного города. Краткий обзор работы ученых и научно-исследовательских институтов за годы Отечественной войны». Х., 1944; «Рідне місто». Харківські письменники до річниці визволення Харкова». Х., 1944.





Книги, присвячені подіям Другої світової війни, героїзму нашого народу допоможуть знати і не забувати ціну війни і Перемоги.

Антоніна Голеніщева