Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Не я б’ю, верба б’є: традиції та обряди Вербної неділі

10 квітня 2020, 11:35


У неділю, 12 квітня, за тиждень до Великодня, в наші оселі завітає Вербна неділя — одне з дванадцяти головних християнських свят, коли віруючі святять вербу і приносять її додому для захисту оселі та здоров’я рідних. Але чому Вербна неділя називається саме так? Спробуємо розібратися.

День Вербної неділі нагадує подію урочистого в’їзду Ісуса Христа в Єрусалим, який знаменував собою безпосереднє наближення його смерті на хресті. Люди, які вітали Ісуса, кидали на дорогу плащі та пальмові гілки, від яких свято у багатьох народів називалося Пальмовою неділею або Входом Господнім у Єрусалим. Однак на слов’янських землях, де пальми не ростуть, їх замінили вербовими гілочками. Тому й свято стало називатися Вербною неділею.

Це свято було шанованим у наших предків — слобожан. Цього дня вони святили в церквах гілочки верби, рясно всипані пухнастими суцвіттями, які в народі називали «котиками». По дорозі додому всі, від старого до малого, хльостали свяченою вербою кожного зустрічного, примовляючи: «Будь великий, як верба, а здоровий, як вода, а багатий, як земля! Верба б’є, не я б’ю, ось недалечко червоне яєчко: через тиждень — Великдень».

Слобожани, повертаючись із церкви із посвяченою вербою, не заходили до хати, а відразу ж садили на городі по кілька гілок, «щоб росла Богові на славу, а людям на вжиток» та на щастя молоді: коли верба прийметься — дівчина вийде заміж, а хлопець одружиться. Решту гілок несли до хати. Якщо, увійшовши до хати, заставали когось, хто проспав заутреню, то били його посвяченою вербою, примовляючи: «Не я б’ю — верба б’є».

Гілочки освяченої верби весь рік зберігали в хаті за образами, щоб охороняли від лихих сил, недуг, блискавки, пожежі і використовували в разі потреби. Наші предки вірили в те, що якщо під час бурі кинути освячену вербу проти вітру — негода вщухне. А якщо увіткнути освячену гілочку в землю — верба вбереже посіви. Подекуди в селах нашого краю вербові гілочки розкидували і по городу, щоб був добрий врожай.

Нагадуємо, що кожного року Великдень відзначається у різні дні. Цьогоріч у православних Світле Христове Воскресіння, згідно із календарем, припадає на 19 квітня. Вважається, що це ранній Великдень.