Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Праці Дмитра Багалія в фондах бібліотеки музею

27 січня 2021, 16:47


У фондах Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова містяться праці видатного українського історика та громадського діяча Дмитра Івановича Багалія. Сьогодні ознайомимось з ними детальніше.

У Харківському історичному музеї з початку його існування є наукова бібліотека. У її фондах зібрана література з історії, археології, етнографії, культури, музеєзнавства, мистецтва, енциклопедичні та довідкові видання.



Бібліотека має раритетні видання з історії краю та Харкова.



Гордістю бібліотеки є твори відомого історика, академіка Дмитра Івановича Багалія. Його життя та науково-викладацька діяльність тісно пов’язані з Харковом. Багалія вважають літописцем Слобідської України.



У 1881 р. він написав «Очерки истории колонизации и быта степной окраины Московского государства. Т.1. История колонизации». М., 1881. Провідним в цій монографії є опис місцевості, географія населення, політико-адміністративний поділ.



Замість другого тому вийшли статті та замітки, присвячені окремим питанням, які були перевидані у вигляді двох окремих збірників: «Очерки из русской истории Т.1. Статьи по истории просвещения и культуры». Х., 1911 та «Очерки из русской истории. Т.2. Монографии и статьи по истории Слободской Украины». Х., 1913.



У співавторстві з Дмитром Петровичем Міллером Багалій написав двотомну працю: «История города Харькова за 250 лет его существования», Х., 1905, Т.1; Х., 1912, Т.2. Цей фундаментальний твір охоплює майже усі сторінки історії Харкова на протязі двох з половиною віків.





Другий том доповнює окремий додаток: «Альбом старинных планов г. Харькова, снимков, его видов и портретов его деятелей» Х., 1912.



Результатом багаторічних досліджень Багалія стала праця «Історія Слобідської України». Х.. 1918. Вона розглядає важливі проблеми історичної географії та етнографії краю, його соціально-економічний та політичний розвиток, історію духовної і матеріальної культури, побуту населення. Книга насичена фольклорно-етнографічним та ілюстративним матеріалом.



Також Багалій досліджував питання історії української культури. Це праці про життя та творчість видатного українського філософа Григорія Савича Сковороду, статті та матеріали про видатних діячів науки і культури, пов’язаних з Україною.



Історії Харківського університету Багалій присвятив біля 40 наукових праць. Серед них — «Опыт истории Харьковского университета (по неизданным материалам)».-Х., 1893-1898.-Т.1; 1904.Т.2.



Також у бібліотеці представлена праця Багалія у співавторстві з Миколою Федоровичем Сумцовим та Владиславом Петровичем Бузескулом — «Краткий очерк истории Харьковского университета за первые сто лет его существования (1805-1905)», -Х., 1906.



Життю та діяльності цього видатного вченого присвячено багато статей та окремих видань. Це ювілейні статті, які вийшли у зв’язку з ювілейними датами наукової діяльності Багалія. Зокрема, «Профессор Дмитрий Иванович Багалей: К. двадцатипятилетней годовщине его учёно-педагогической деятельности» Х., 1906;



Також «Профессор Д.И. Багалей: К тридцатилетней годовщине его учёно-педагогической деятельности (1880-1910)». Х., 1912.



До 70-річчя від дня народження Багалія було видано: «Ювілейний збірник на пошану академіка Дмитра Івановича Багалія з нагоди сімдесятої річниці життя та п’ятидесяти роковин наукової діяльності». К., 1927. Окремим виданням вийшла автобіографія.



До речі, ця книга має дарчий напис самого Дмитра Івановича, який він присвятив своєму онуку.



Антоніна Голеніщева