Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Від 1920-х до сучасності. Як музей опинився в будівлі колишнього ломбарду

10 серпня 2020, 11:49


Відвідувачі Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова часто запитують про те, як наш заклад опинився в вишуканій будівлі з високими стелями та плиткою заводу Бергенгейма. Розповідаємо, як це сталось.

Символічно, що центральний заклад зі збереження історичних та культурних цінностей Слобідської України завжди перебував в історичному центрі нашого міста.

З 1920 по 1941 рік музей (у 20-30-ті роки він декілька разів змінював назву та профіль) розташовувався за адресою: Сергіївська площа, 2. На той час це був єдиний музей, що мав окреме приміщення.

Під час Другої світової війни будинок було знищено внаслідок артилерійського обстрілу.

У післявоєнний період і до 2001 року заклад розміщувався в колишньому архієрейському будинку при Покровському монастирі та будинку, відомому у ХІХ ст. як магазин Жирардівської мануфактури (вул. Університетська 8 та 10).






З 2001 року Харківський історичний музей знаходиться на Університетській, 5. Хоча ця будівля передана закладу ще в 1998 році, процес переїзду зайняв багато часу, адже в музеї налічувалось близько 300 тисяч експонатів, серед яких багато габаритних.

Цікаво й те, що музейні скарби зберігаються в приміщенні колишнього міського ломбарду, побудованого у 1908 році за проєктом архітектора Бориса Корнієнка, тож це місце з самої появи призначене для зберігання речей. Архітектор відомий проєктами будівель цирку «Муссурі» на Благовіщенській вулиці, селянського будинку земства на Павлівському майдані, прибуткового будинку по вулиці Полтавський Шлях та інших об’єктів, що мають статус пам’яток архітектури Харкова.

Будинок на Університетській, 5 також занесений до реєстру пам’яток архітектури місцевого значення (№432). Його фасад оздоблено декором у псевдодавньоруському стилі. Раніше будівля мала відповідний до стилю червоний колір цегли.



Під час реконструкції будівлю було пофарбовано в жовтий колір. Такою вона залишається й до сьогодні.

У 2012 році було зведено скляну прибудову, що виходить на площу Конституції. Попри те, що прибудова й досі не введена в експлуатацію, саме вона є однією з архітектурних візиток міста Харкова. Тому часто гості міста впізнають Харків за сучасною будівлею з назвою «Музей».



Музей зручно розташований біля станцій метро «Історичний музей» та «Майдан Конституції». Примітно, що це єдиний музейний заклад в Україні, на честь якого названо станцію метрополітену (14-та станція підземки під назвою «Історичний музей» відкрита 10 серпня 1984 року). Саме тому нас так легко знайти, а ми завжди раді вітати відвідувачів у стінах нашого музею.

Юлія Стаднік